11.10.2012 15:22

Eņģele uz Ādažiem atvedīs Tango karali

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Mani ļoti interesēja tango laika mūzika. Sāku pētīt visus materiālus par O. Stroku un sapratu, ka ir jāveido koncertprogramma. Likās interesanti par viņu pastāstīt," atklāj A. Eņģele. "Mani ļoti interesēja tango laika mūzika. Sāku pētīt visus materiālus par O. Stroku un sapratu, ka ir jāveido koncertprogramma. Likās interesanti par viņu pastāstīt," atklāj A. Eņģele. www.austrasbiedriba.lv

Izpildot leģendārā tango karaļa Oskara Stroka komponētos skaņdarbus, ar koncertprogrammu "Pagājības laimes mirkļi" Ādažos viesosies dziesminiece Anta Eņģele.

"Ir ģēniji, kas ir aizmirsti. Oskara Stroka mūziku ikdienā neizpilda – tā ir retro mūzika. Arī daudzi mani vienaudži un vecāki cilvēki pat nezināja, kas ir O. Stroks," teic A. Eņģele. Doma izveidot komponistam veltītu programmu radusies jau pirms diviem gadiem, kad dziesminiece sākusi vākt materiālus par Daugavpilī dzimušo savulaik pasaulē atzīto O. Stroku, kura sacerētās tango melodijas un dziesmas pagājušā gadsimta 20.–40. gados apbūra parīziešus, vīniešus, madridiešus un arī rīdziniekus.


O. Stroks bijis ne vien izcils komponists, bet arī iedvesmojis jaunos mūziķus – pateicoties komponistam, karjeru aizsācis leģendārais krievu dziedātājs un dejotājs Pjotrs Leščenko. "Viņš atbrauca uz Rīgu, kur satika O. Stroku. Savulaik P. Leščenko dziedājis ļoti daudzas komponista radītās dziesmas. Tas bija laiks, kad mūziku sāka ierakstīt platēs." Liela daļa jaunā dziedātāja ierakstu ir tieši O. Stroka komponēti.

Koncertprogrammā Ādažos būs dzirdami 1930. gadu tango no dziedātāju P. Ļeščenko, Aleksandra Vertinska un Allas Bajanovas repertuāra. Dziesminiece programmā iekļāvusi arī valšus, sākot no krievu–japāņu kara laika, senās krievu romances, krievu tautas dziesmu melodijas. "Izveidoju kokteili, kurā ir arī senie valši no pagājušā gadsimta mijas, romances un čigāndziesmiņas. Lai nebūtu garlaicīgi!"

Kopā ar dziedātāju skaistākās krievu mūzikas vakarā spēlēs arī somu bajānists Marko Ojala. "Ar Marko satikāmies senāk. Mums jau iepriekš bija izveidota kopīga koncertprogramma." Somijā līdz pat šai dienai notiekot festivāli, kuros visa diena tiek veltīta tango mūzikai. "Ja mums tas skaitās retro un varbūt kāda grupiņa spēlē šo mūziku, somiem tango aizvien ir valstiskā līmenī." Arī programmā "Pagājības laimes mirkļi" dziesminiece iekļāvusi kādu somu tango. "Mums ļoti paveicās, ka esam satikuši dzīvu somu bajānistu," smej dziesminiece un piebilst, ka M. Ojala ir ļoti talantīgs šī žanra pārstāvis.

Koncerts Ādažu Kultūras centrā notiks piektdien, 12. oktobrī, un tā sākums paredzēts pulksten 19.