07.10.2012 08:30

Siguldieši notrauc putekļus no latviešu estrādes mūzikas

Autors  Māris Papēdis
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Grupā "Gūtmans" apvienojušies četri siguldieši – Gints Sola (akustiskā ģitāra), Zigfrīds Muktupāvels (balss, klavieres), Andris Alviķis (kontrabass) un Kārlis Alviķis (akustiskā ģitāra). Grupā "Gūtmans" apvienojušies četri siguldieši – Gints Sola (akustiskā ģitāra), Zigfrīds Muktupāvels (balss, klavieres), Andris Alviķis (kontrabass) un Kārlis Alviķis (akustiskā ģitāra). publicitātes

Šonedēļ Siguldas kultūras nama kinozālē grupa "Gūtmans" publiskā koncertā klausītājus pirmo reizi iepazīstināja ar savu albumu "Estrādes dziesmas".

 

Grupā "Gūtmans" apvienojušies četri siguldieši – Zigfrīds Muktupāvels, Gints Sola, Kārlis Alviķis un Andris Alviķis. Tās darbības sākšanu sekmējuši vairāki apstākļi – arī tas, ka Zigfrīdam Muktupāvelam, pateicoties darbam Latvijas Radio, ir pasakaina iespēja piekļūt fonotēkai un klausīties latviešu estrādes mūziku, kas viņam patikusi jau kopš bērnības: "Varu klausīties, kad, cik un ko es gribu. Konstatēju, ka tā ir unikāla, ka ir bijis nenormāli daudz foršas mūzikas, kas ir izcila profesionāli. To palaikam izceļ ārā, piemēram, pateicoties Raimonda Paula aktivitātēm, izdodot viņa klaviermūzikas albumu ar mūziku no piecdesmitajiem sešdesmitajiem gadiem: paklausies un salīdzini profesionālo līmeni – pārņem balta skaudība."

"Es nekādā gadījumā nenoliedzu mūsdienu sacerējumus, jo katrs laiks rada un patērē savu, un tas ir pilnīgi normāli. Bet, manuprāt, mūzikas kā profesionālas mākslas izpausmē tas laiks ir desmit galvas tiesu pārāks jebkurā veidā, ja salīdzina gan izpildījumu, gan kompozīcijas," uzsver Z. Muktupāvels.

Apstākļu sakritības dēļ vairāki siguldieši, kuri biežāk vai retāk satiekas, izrādīja interesi kaut ko darīt mūzikā arī Siguldā. Zigfrīds ierosināja pamēģināt – paņemt dažas vecas latviešu estrādes dziesmas un dot tām jaunu, nostalģisku skanējumu. Muzicēt kā toreiz nav reāli, un to laikam arī nevajag.

"Sanācām kopā, sākām rakstīt, izdomājām reģionu vienojošu grupas nosaukumu "Gūtmans" un ieskaņojām veselu grēdu ar vecajām latviešu estrādes dziesmām, no kurām dažas tika atsijātas un dažas iemūžinātas blīvplatē. Vispirms jau tas ir gandarījums pašiem sev, ka spēlējam kopā. Vai tas kādam patiks – ir grūti izzīlēt. Bet vismaz pašiem prieks! Droši vien no publikas reakcijas atkarīgs, kāds prieks būs to darīt arī turpmāk," prognozē Z. Muktupāvels.

Grupas "Gūtmans" pirmajā albumā iekļautas 15 kompozīcijas, kuru autori ir Raimonds Pauls, Arvīds Žilinskis, Elga Īgenberga, Jānis Sildegs, Gunārs Freidenfelds, Lolita Vambūte, Alnis Zaķis, Imants Kalniņš un citi komponisti.

"Koncertā, protams, būs mazliet vairāk, bet, ja mēs liekam akcentu uz piecdesmito un mazliet vairāk uz sešdesmito septiņdesmito gadu estrādes mūziku un ne tikai latviešu, bet latviešu valodā gan, tad iespējas ir bezgalīgas. Ir ļoti brīnišķīga instrumentālā mūzika, sen aizmirstas melodijas no daudziem pazīstamiem televīzijas raidījumiem, varbūt kādreiz mēs to paveiksim. Pašlaik gan esam gatavi startēt tikai ar dziesmām," stāsta Zigfrīds Muktupāvels.

Grupas pirmais albums būs ekskluzīvs, jo to nebūs iespējams nopirkt, bet gan iemainīt pret īpašu kuponu, kuru varēs saņemt, apmeklējot kādu no grupas "Gūtmans" koncertiem.

Grupas "Gūtmans" koncerti notiks arī 7. oktobrī plkst. 17 Mālpils kultūras namā, 21. oktobrī plkst. 18 Inčukalna Tautas namā un 27. oktobrī plkst. 18 Mārupes kultūras namā. Biļešu iepriekšpārdošana – www.bilesuparadize.lv un koncertu norises vietās.