03.10.2012 09:26

Sējā kultūras dzīve kūsā, pašvaldībai ir ieceres tās uzlabošanai

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. www.travelnews.lv

Lai gan Sējas novads salīdzinājumā ar citiem Pierīgas novadiem ir mazāk apdzīvots, pašvaldības izstrādātajā plānā nav aizmirsts par to, kā uzlabot kultūras dzīvi.

Novadā kultūras aktivitātes un radošās izpausmes koncentrējas divās vietās – Sējas kultūras namā Lojā un Pabažu kultūras namā. Pirmajā bez kalendārajiem svētkiem, piemēram, saulgriežiem vai Latvijas Republikas proklamēšanas dienas, regulāri vēl notiek viesmākslinieku un pašu Sējas iedzīvotāju amatierkolektīvu koncerti. Tāpat uz kultūras nama skatuves kāpj arī vietējo izglītības iestāžu bērni, sniedzot savus priekšnesumus.


Kultūras nams Lojā ir mītnes vieta arī vairākiem novada pašdarbības kolektīviem, piemēram, pirmsskolas vecuma tautas deju kolektīvam "Kamenīte", kurā ir 32 dalībnieki, jauktajam korim "Sēja", kurā dzied 35 dažāda vecuma vīrieši un sievietes. Kā liecina attīstības plānā rakstītais, koris guvis panākumus ne tikai vietējā mēroga koru skatēs, bet arī labi sevi parādījis ārpus mūsu valsts robežām. Tāpat kultūras namā darbojas interešu grupa – Lojas sieviešu klubiņš ar 10 dalībniecēm.

Pašvaldības atbildīgie speciālisti noskaidrojuši, ka kopumā gada laikā šajā vietā notiek vidēji 18 pasākumi, uz kuriem ierodas aptuveni 1300 apmeklētāju.

Otra kultūras iestāde ir Pabažu kultūras nams, kas, līdzīgi Sējas novada kultūras namam, organizē dažādus kultūras pasākumus un veicina iedzīvotāju iesaisti kultūras vidē. Tajā ikdienā darbojas vokālais ansamblis "Zustrenes", līnijdeju grupa "Asorti", dāmu klubiņš "Baltā", pirmsskolas deju pulciņš "Pabažnieki" un pirmsskolas vecuma bērnu studija "Punktiņskola". Kopumā gada laikā Pabažu kultūras centrā norisinās aptuveni 20 pasākumi, kuros kopā ieradušies aptuveni 230 apmeklētāji.

Dokumentā "Sējas novada Attīstības programma 2012.–2018. gadam" kultūras attīstības sadaļā norādīts, ka pašvaldība tuvāko gadu laikā iecerējusi uzlabot skatītāju un arī pašdarbnieku dzīvi abu kultūras centru telpās, piemēram, uzlabojot tehnisko aprīkojumu, un izbūvēt zem skatuvēm nepieciešamās telpas.

Paralēli tam pašvaldība iecerējusi izveidot saieta namu bijušajā Drāšu ceha ēkā un izdot grāmatu par novadu.