25.09.2012 11:27

Babītes koris "Maska" gūst sensacionālu uzvaru Somijā

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
Babītes koris "Maska" gūst sensacionālu uzvaru Somijā Heikki Tuuli

Pārspējot profesionālus korus no visas pasaules, Starptautiskajā Haralda Andersena kamerkoru konkursā Somijā uzvaru guvis Babītes novada jauniešu koris "Maska".

Tā vadītājs un diriģents Jānis Ozols "Rīgas Apriņķa Avīzei" atklāja, ka aizvien grūti noticēt, ka tā ir īstenība. "Pilnīgi noteikti šī ir lielākā uzvara, kāda "Maskai" ir bijusi, un arī man kā diriģentam. Vēl joprojām līdz galam nevaru noticēt – no rīta mostoties atveru acis un sāku domāt, vai patiešām esam uzvarējuši," saviļņots stāsta J. Ozols. "Sajūta ir nereāla, bet, protams, ir ļoti liels prieks."

Konkursā piedalījušies 12 profesionāli, žūrijas uzaicināti kori no Zviedrijas, Dānijas, Somijas, Vācijas, Igaunijas, Latvijas, Indonēzijas, Filipīnām un Kolumbijas. "Pusfinālā dziedāja visi 12 kori, taču finālā seši labākie." "Maskai" konkursa ietvaros bija jāizpilda divas programmas: obligātā – somu komponista Pertu Hapanena konkursam speciāli radītā kompozīcija "Readymade Alice", kā arī izvēles programma, kurā koris žūrijas vērtēšanai bija sagatavojis vairākus skaņdarbus no gluži atšķirīgiem žanriem: no neparasto mūsdienu koru mūzikas skaņdarbiem līdz vecklasikas pērlēm, kā arī mūsdienu komponistu oriģināldarbus.

To starpā bija Pētera Vaska "Zīles ziņa", Pētera Butāna, Arvo Pērta, kormeistares Lauras Jēkabsones oriģināldarbi ar latviešu tautas dziesmas vārdiem "Dindaru Dandaru", kā arī Jāņa Liepiņa komponētais "Murgs". "Šis bija pilnīgi traks gabals. Ar kustībām tēlojām briesmoņus! Tas bija ļoti atraktīvs skaņdarbs. Skaņdarbus bijām izvēlējušies ļoti dažādus no ļoti nopietniem līdz "nenopietniem"."

Līdz ar uzvaru iegūta arī iespaidīga naudas balva – 15 000 eiro. "Gatavojoties konkursam, smejoties runājām – kad uzvarēsim, brauksim uz Austrāliju. Tagad jābrauc uz Austrāliju," smaidot stāsta diriģents. "Visdrīzāk naudu investēsim savā transportēšanā pāri okeānam uz Austrāliju. Protams, dosimies dziedāt, nevis atpūsties. Noteikti atradīsim kādu konkursu vai festivālu. Vietējie Austrālijas latvieši būtu ļoti priecīgi paklausīties koncertu, kurā uzstājas vesels koris."

J. Ozols pauž, ka šoreiz Babītes jauniešu kora trumpis bija muzikālā atraktivitāte. "Aprunājoties ar žūriju, mūsu viedokļi sakrita. Viņi saprata mūsu galveno domu – dziedot mēs mēģinām stāstīt, kas notiek dziesmā ar emocijām, iejūtoties tēlā. Mēs esam amatieru koris un varbūt nevaram visas notis nodziedāt tik precīzi, kā to var profesionāls koris no Vācijas, piemēram, bet žūrijai šoreiz svarīgs bija arī emocionālais sniegums," par profesionālā dziedājuma un emocionālā snieguma veiksmīgo apvienošanu stāsta diriģents.

"Ļoti ceru, ka uzvara ir tikai kārtējais pakāpiens. Maska 12 gadu laikā nevienu reizi savā attīstībā nav gājusi uz leju – lēnām, pamazām esam gājuši tikai uz augšu. Jāsaka godīgi, šī uzvara ir ļoti liels lēciens uz augšu ne vien kora dzīvē, bet arī manā profesionālajā karjerā. Tagad jādomā ne tikai par muzikālā līmeņa saglabāšanu, bet arī jāturpina attīstīties." Uzvara prestižajā konkursā jau nesusi pirmos ieguldītā daba augļus – J. Ozols tūliņ pēc uzvaras aicināts mācīties prestižajā Zviedrijas Karaliskajā mūzikas akadēmijā.

Latviju šajā nozīmīgajā pasākumā pārstāvēja vēl divi ļoti labi kolektīvi - "Rāte" un "Swedbank koris". Konkursa deviņu gadu pastāvēšanas vēsturē godalgotas vietas iepriekš nebija ieguvis neviens koris no Latvijas.

Savukārt jau trešdien Jānis Ozols kopā ar savas dzīvesbiedres Martas vadīto Garkalnes novada kori "Pa saulei" dosies uz koru konkursu Roterdamā Nīderlandē.