21.09.2012 09:20

Ulbrokas muiža – nozīmīgākais tūrisma objekts Stopiņos

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Stopiņu jeb Ulbrokas muiža. Stopiņu jeb Ulbrokas muiža. www.pilis.lv

Lai piesaistītu tūristus no Rīgas, netālu esošajos Stopiņos ir vajadzīgs vismaz viens tūrisma objekts "ar stāstu". Tā varētu būt Ulbrokas jeb Stopiņu muiža.

 

Pašvaldības atbildīgo speciālistu izstrādātajā Stopiņu novada attīstības programmā 2012.–2018. gadam norādīts, ka novads pašlaik nav populārs tūristu vidū, par spīti Rīgas tuvumam, jo tajā ir salīdzinoši maz kultūrvēsturisku objektu. Lai popularizētu Stopiņus kā interesantu apskates vietu, par galveno tūrisma objektu šajā Pierīgas vietā varētu kļūt Ulbrokas jeb Stopiņu muiža.

Muiža, kas varētu kļūt par tūrisma attīstības pamatu novadā, veicinot citu pakalpojumu attīstību un no otras puses taptu par novada iedzīvotāju vēsturiskās identitātes un piesaistes vietu, jo iedzīvotāju skaits pēdējā laikā ir palielinājies par vienu trešdaļu, ko veido galvenokārt tādi cilvēki, kuri šajā Pierīgas novadā ir ienācēji, secināts dokumentā.

Ulbrokas muiža pašlaik gan atrodas valsts īpašumā, taču vietvaras atbildīgie speciālisti dokumentā norādījuši, ka tā par objektu pienācīgi nerūpējas. "Ulbrokas ciemā joprojām ir slēgta teritorija, atgādinot par padomu laiku tradīcijām un nerada pievilcīgas un sakoptas vides iespaidu. Objekts ir nepieciešams pašvaldību funkciju nodrošināšanai, "rakstīts attīstības programmas pašreizējās situācijas izklāsta sadaļā.

Šī iemesla dēļ pašlaik pils un daļa muižas teritorijas sabiedrībai nav pieejama, par spīti tam, ka tā ir nozīmīgs kultūrvēstures objekts. Lai situāciju vērstu par labu, pašvaldība izstrādājusi rīcības plānu tuvākajiem gadiem.

Tas paredz, ka vispirms ir jāizstrādā teritorijas detalplānojums un objekts jāpadara publiski pieejams gan vietējiem, gan tūristiem. Lai apkārtējā vide nekontrastētu ar šo vēsturisko ēku, nākotnē atbildīgajām institūcijām jāraugās, lai turpmākā apbūve notiktu saskaņā ar vidi.

Tāpat Stopiņu pašvaldības speciālisti uzskata, ka pārredzamā nākotnē ēkas ir jāizmanto pilnvērtīgi, veicot nepieciešamo būvju restaurāciju, rekonstrukciju un dažādus sakopšanas darbus, lai objekts kļūtu pievilcīgs gan vietējiem, gan ārvalstu viesiem.

Jānorāda, ka muižas ēka ir nozīmīgs kultūrvēsturisks piemineklis, kas celts agrīnā klasicisma laikā. Tā autors ir izcilais arhitekts K. Hāberlands. Tāpat liela nozīme ir zudušo vērtību "stāstiem", piemēram, "urnas sala", ko veidojis J. K. Broce.