18.09.2012 16:21

Ropažnieku vērtējumam tiks piedāvāta izrāde "Lauva ziemā"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

23. septembrī pulksten 18 Ropažu Kultūras centā apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar latviešu versiju par slavenā amerikāņu dramaturga Džeimsa Goldmena lugu "Lauva ziemā".

 

Tas ir skaudrs un eksistenciāls stāsts par ir Britānijas valdnieku pāra – karaļa Henrija II Plantageneta un viņa nežēlastībā kritušās sievas Akvitānijas Elinoras romānu. Tajā cieši savijas mīla un naids. Un pāri visam cietsirdīgās spēles par varu: kam – trim dēliem vai karaļa mīļākajai, Francijas princesei, – atstāt mantojumā troni? Darbība noris 1183. gadā, bet, lūkojoties uz šo spēli un cīņu par varu, ir skaidrs, ka tas varētu norisināties jebkurā gadsimtā un valstī – arī šodien, jo cilvēku vājības nemainās.

Pirms vairāk nekā četrdesmit gadiem Dž. Goldmena sarakstītā luga "Lauva ziemā" allaž ir saglabājusi godpilnu vietu pasaules teātros un kino, jo aktieriem tā paver vienreizēju iespēju veidot izcilus tēlus un spilgti apliecināt savu talantu.

Pagājušā gadsimta 80. gados tagadējā Latvijas Nacionālajā teātrī lugu iestudēja viens no labākajiem latviešu režisoriem Mihails Kublinskis ar tādām Latvijas teātra zvaigznēm galvenajās lomās kā Elza Radziņa, Lidija Freimane, Harijs Liepiņš, Ints Burāns un Lāsma Kugrēna.

Modernajā versijā, ko redzēs arī Ropažu novada iedzīvotāji, galvenajās jomās ir Zane Jančevska, Juris Kalniņš, Egils Melbārdis, Ieva Aniņa, Kaspars Aniņš, Kristians Kareļins un Mārtiņš Brūveris, režisors – Juris Jonelis, vēsta portāls "Ropaži.lv".