18.09.2012 09:07

Ikšķilē aizvadīta dzejas pilna diena

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ar ziediem izrotātais Daugavas krasts. Ar ziediem izrotātais Daugavas krasts. www.ikskile.lv

Pagājušās nedēļas izskaņā visu Latviju pārņēma Dzejas dienu noskaņas. Izņēmums nebija arī Ikšķiles novads.

 

Jau otro gadu 800 gadu skvērā Ikšķiles vidusskolas skolotāji ar skolēniem aicināja dzejas mīļotājus uz kopīgu pasākumu – šoreiz tie bija aizsaulē aizgājušajās Ikšķiles vidusskolas mūzikas skolotājas Gaidas Mārsilas (Veržbovičas) dzejas grāmatas "Zemes balsis" atvēršanas svētki. Pasākumā paldies tika teikts visiem tiem atsaucīgajiem cilvēkiem, ar kuru gādību nāca klajā šis dzejoļu krājums.

Krājuma dzejoļi izskan kā veltījums dabas un cilvēka vienotībai. Dzejnieces smalkā pasaules uztvere atklāj dabas harmoniju un raisa pārdomas par cilvēka dzīvi. Līdz ar šī krājuma iznākšanu piepildījies skolotājas sen lolotais sapnis – caur dzejas un mūzikas valodu atklāt pasaulei savu izjūtu varavīksni. Svētku reizē, ieklausoties arī viņas skolnieces Lailas Ilzes Purmalietes izjustajā dziedājumā, daudziem klātesošajiem raisījās atmiņas par dabas dziesminieci, aizskarot ne vienu vien dvēseles stīgu.

Kā vadmotīvs Dzejas svētkos cauri vijās gadalaiku tēma, kuru tālāk ritināja jaunie Ikšķiles vidusskolas dzejnieki, lasot savus darbus.

Ar oriģinālu norises vietu un savdabīgu vizuālo noformējumu izcēlās klasiskais dzejas vakars "Ziedi Daugavai". Tas bija veltīts Latvijas likteņupei Daugavai. Šis pasākums idejiski turpināja jau pagājušajā gadā iesākto tradīciju lasīt dzeju uz Daugavas. Šogad Dzejas dienā Ikšķilē viesojās ne tikai Latvijā populāri dzejnieki, bet arī ciemiņi no Japānas, ASV un Izraēlas, savukārt dzeju mūzikas valodā izdziedāja Niks Matvejevs. Šī pasākuma idejas autore bija dzejniece Liāna Langa, vēsta portāls "Ikšķile.lv".