08.08.2018 09:43

Notiks filmas "Rockumentary. Pērkons VR" starptautiskā pirmizrāde

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Notiks filmas "Rockumentary. Pērkons VR" starptautiskā pirmizrāde publicitātes

1. septembrī Rīgā, galerijā "Noass" uz AB dambja, notiks Amerikā tapušās 3D īsfilmas "Rockumentary. Pērkons VR" starptautiskā pirmizrāde, uz kuru solījuši ierasties arī filmas veidotāji. Filma, kas tapusi virtuālās realitātes jeb VR formātā, stāsta par leģendāro grupu "Pērkons" un tās lomu PSRS sabrukumā.

Filmas pirmā publiskā izrādīšana norisinājās maijā Francijā notikušajā "VivaTech" konferencē Parīzē, izsaucot lielu skatītāju interesi un pozitīvas emocijas. Vēl šajā vakarā būs iespējams noskatīties leģendāro režisora Jura Podnieka filmu "Vai viegli būt jaunam" (1987). Sākums – plkst.19.

Kā atgādina filmas veidotāji – "Fallon Minneapolis" no ASV pilsētas Mineapoles, pretošanās padomju režīmam nebija grupas "Pērkons" sākotnējā iecere, tomēr tās mūzika kļuva par pirmās atklātās PSRS revolūcijas muzikālo pavadījumu. Tādēļ varas pārstāvji divas reizes aizliedza "Pērkona" uzstāšanos, draudēja dalībniekiem un mēģināja padzīt grupas līderi no Padomju Savienības. Arī "Pērkona" fani tika vajāti, bet, jo stiprāk režīms pūlējās apklusināt "Pērkonu", jo spēcīgāk tas grandēja.

"80.gadu beigās Latvijā pieauga neatkarības alkas, kas pārauga revolūcijā – Tautas atmodā. 1991.gadā Maskava protestētāju apspiešanai iesūtīja kaujiniekus. Bailēs no plašākas karadarbības latvieši no tautas stājās cilvēku mūrī ap trauslākajiem mērķiem, tā uzsākot par "barikādēm" dēvēto pretimstāvēšanu," uzsver filmas veidotāji.

"Tolaik "Pērkons" pieskandināja barikādes dienu un nakti, tā stiprinot savu brāļu un māsu garu. Pēc trīspadsmit dienām un trīspadsmit nāvēm Maskava atkāpās. Tālākais ir ierakstīts starptautiskajā mūzikas vēsturē. Mihails Gorbačovs ir teicis, ka Padomju savienības brukšana sākās Baltijas valstīs, un "Pērkona" loma tajā ir būtiska un nenovērtējama."


Filmas "Rockumentary. Pērkons VR" radošais direktors un "Fallon" radošais tehnologs Korijs Makleods pirmoreiz ar grupas "Pērkons" daiļradi viņš saskāries teju pirms trīsdesmit gadiem, kad viņa rokās nonāca grupas Hamburgā izdotā plate "Vēl ir laiks: Latvijas roks".

"Spēks, ar kuru pagrīdes pašorganizēšanās uzrunā varu caur mākslu un mūziku, šodien rezonē tikpat stipri kā pirms 30 gadiem. Tāpēc mēs nolēmām pirmoreiz uzvest šo vēsturisko stāstu uz globālās skatuves, pasaules radošāko un inovatīvāko cilvēku vidū. Gan man pašam, gan visiem firmā "Fallon" ir bijis liels gods veidot šo projektu. Un, tā kā "Pērkona" stāsts ir cieši savijies ar Latvijas atmodas stāstu, rādīt šo filmu Latvijā ir kulminācija mūsu darbam!" uzsver Korijs Makleods.

Gan filmas mūzikā, gan arī pašā "HTC Vive VR" īpaši pielāgotajā pieredzē skaidri jaušams radošums – spēks, kurš bieži kalpojis kā nozīmīgu un pastāvīgu pārmaiņu nesējs. Videostāstu "Pērkons" piestrāvo pirmsinterneta viralitāte, pagrīdes ziņapmaiņa un salasītu radiodetaļu saveidojumi, kurus nu iedzīvina ieskaujoša virtuāla pieredze, kas piedzīvo savu pirmizrādi šogad – vienlaikus ar Latvijas Republikas simtgadi.

Filmu kļuvis iespējams izveidot un izrādīt, pateicoties Amerikas latviešu apvienības Kultūras fonda palīdzībai un Jura Podnieka studijas, ASV vēstniecības Latvijā un Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva atbalstam.