07.08.2018 18:23

Foto: Nacionālais teātris 100. sezonu sāk ar labāko apbalvošanu un braucienu pa Rīgas kanālu

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Foto: Nacionālais teātris 100. sezonu sāk ar labāko apbalvošanu un braucienu pa Rīgas kanālu Kristaps Kalns un LETA

Otrdien, 7. augustā, savu 100. sezonu uzsāka Latvijas Nacionālais teātris. Jau tradicionāli sezonas pirmajā dienā tika sveikti aizvadītās sezonas labākie aktieri, savukārt pēc fotografēšanās, kas šogad notika nevis pie teātra, bet Brīvības pieminekļa.

Pēc tam, ieskandinot šīs sezonas pirmo jauniestudējumu – Raiņa „Pūt, vējiņi!", teātra kolektīvs un pirmizrādes komanda devās ceļojumā ar kuģīšiem pa Rīgas kanālu.

Kā sezonas pirmajā kopsapulcē pavēstīja teātra jaunais direktors Jānis Vimba, kurš šajā amatā ir kopš 27. jūnija, bijušas spraigas diskusijas par to, kam pienāktos ceļojošās balvas par aizvadītās sezonas labākajiem aktierdarbiem.

"Elzas Radziņas kulonu nolēmām piešķirt labākajai aktrisei Maijai Doveikai par Emmas lomu izrādē "Cilvēki, lietas un vietas", Kārļa Sebra gredzenu – aktierim Ivaram Kļavinskim par Antuāna lomu izrādē "Tas pasaules gals", bet Veltas Līnes ceļojošo balvu – Antas Klints gredzenu – par spilgtāko mīlētājas lomu saņem Agnese Cīrule par titullomu izrādē "Salome". Īpaši gribam atzīmēt arī aktrisi Ditu Lūriņu par lomām izrādēs "Man 30 gadu" un "Tango bez asinīm"."

Vēl J. Vimba savus kolēģus sveica ar 34 "Spēlmaņu nakts" nominācijām kā arī apbalvoja aizvadītās sezonas noslogotākos aktierus – Sanitu Paulu (Pušpuri), kura uz skatuves dažādās lomās kāpusi 155 reizes, un Ģirtu Liuziniku (153 reizes).

Stāstot par gaidāmo sezonu, gan Jānis Vimba, gan izpilddirektors Ojārs Rubenis uzsvēra, ka, kā jau tas pieklājas teātra 100.sezonai, tā būs ļoti latviska un nacionāla.

"Sezonu atklāsim 13.septembrī ar Raiņa "Pūt, vējiņi!" iestudējumu, ko veido režisors Elmārs Seņkovs, scenogrāfe un vizuālās koncepcijas autore Monika Pormale. Izrādē skanēs Imanta Kalniņa mūzika, un galvenās lomas uzticētas šīs sezonas jaunpienācējiem – Laurai Siliņai un Jēkabam Reinim.

18. oktobrī paredzēta režisora Kārļa Krūmiņa iestudējuma "Katls" pirmizrāde, kas tapusi pēc leģendārā dokumentālo filmu režisora Aivara Freimaņa tāda paša nosaukuma grāmatas motīviem. 12. novembrī Lielajā zālē gaidāma Kārļa Krūmiņa darba "Tikšanās vieta 2.pilsētas teātris" jauniestudējuma pirmizrāde Valtera Sīļa režijā, savukārt pats Jānis Vimba, kas šogad LKA ieguva režisora specialitāti, strādās pie 18. novembra svētku koncerta "Latvijas dzimšanas nakts" iestudēšanas.

5. decembrī paredzēta Harija Gulbja lugas pirmizrāde (režisors – Edmunds Freibergs). Skatītājiem tiks piedāvāts arī Zigfrīda fon Fēgezaka darba "Baltiešu gredzens" iestudējums (režisors Viesturs Kairišs), Latvijas Nacionālā teātra 100.dzimšanas dienas koncerts (23. februārī), bet kā pēdējā 100. sezonas pirmizrāde Lielajā zālē plānota Jāņa Baloža lugas "Zem diviem karogiem" Valtera Sīļa režijā. Vairāki jauniestudējumi, tostarp Regīnas Ezeras "Aka", plānoti arī teātra mazajos spēles laukumos – Aktieru zālē un Jaunajā zālē.

Savukārt pašreiz vēl nav zināms Teātra dienas tradicionālās "Žurkas" iestudējuma liktenis, jo, kā pauda teātra vadība, "šāds iestudējums, kurā tika parodētas norises valstī un kas bija ņirgāšanās par savu valsti, prezidentu vai teātri, nebija nedz smieklīga, nedz gaumīga". Kā atzina Jānis Vimba, "Žurkas" izrādes iepriekš tapušas pareizajā vietā un laikā, taču šobrīd skatītājiem ir mainījusies izpratne par humoru, un arī pašiem teātra māksliniekiem šāda veida komēdijas vairs neliekas smieklīgas.

"Es biju iepriekšējās "Žurkas" režisors un varu atzīt, ka pāris lietas nesanāca tā, kā bijām iecerējuši," atklāja J. Vimba.