02.08.2018 07:43

Simtgades zaļumballes būs visos Pierīgas novados

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroja rīkotais Simtgades zaļumballes ieskandināšanas pasākums Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā. Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroja rīkotais Simtgades zaļumballes ieskandināšanas pasākums Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā. LETA

11.augustā – simt dienas pirms Latvijas valsts simtās dzimšanas dienas – visā Latvijā un pasaulē pāri pakalniem, jūru un upju krastos, pilsdrupu estrādēs, parkos un pļavās tiks rīkota zaļumballe lauku kapelu, orķestru muzikantu, ziņģētāju vai tautas mūzikas ansambļu pavadībā.

"Balle zaļumos – tā ir īpaša maģija, kad dejo visi – gan kautrīgais skolas puika ar apmulsušu klases meiteni, gan bravurīgais pagasta zemnieks ar sievu, gan pilsētas švīts ar tikko iepazītu jaunkundzi vējā plīvojošiem matiem..." klāsta idejas autori – Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroja pārstāvji.

Jau senlaikos latvieši ir pratuši rast laiku, lai pulcētos zaļumos uz deju vakaru. Kaimiņš uzrunājis kaimiņu, dodoties kopīgā pāris kilometru garā pastaigā uz lampiņām izgaismoto estrādi, dziedādami un priecādamies par satikšanos. Mēs šo tradīciju esam kopuši ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. Visur, kur pulcējāmies, skanējušas ziņģes un dažādos laikos atļautas un aizliegtas dziesmas, kas izdejotas mājas ballītēs un kopīgās satikšanās reizēs. Tās ir atmiņas, tie ir vietu un cilvēku stāsti, tā ir sastapšanās, kas var pārtapt arī lieliskā ieguldījumā jūsu kopienai.

Zaļumballe Sēlpilī. 20.gs. 20. gadiZaļumballe Sēlpilī. 20.gs. 20. gadi


Piedāvājam ielūkoties, kas šajā vakarā norisināsies Pierīgas novados.

Ādažu novadā balle notiks Garkalnes ciemā pie Olimpiskā centra, kur muzicēs "Ādažu muzikanti". Sākums – plkst. 21.

Babītes novadā ballētāji tiks gaidīti pie Piņķu ūdenskrātuves (Piņķos, Babītes pagastā, Babītes novadā). Spēlēs leģendārā grupa "Credo", darbosies kafejnīcas. Sākums – plkst. 21.

Baldones novada ļaudis, sākot no plkst. 22, Vanagkalnu estrādē priecēs grupa "Rēzus pozitīvs".

Carnikavas novadā ballēties varēs Gaujmalā pie Carnikavas Novadpētniecības muzeja, kur par dejām rūpēsies "Ogres Danču klubs". Sākums – plkst. 19.

Garkalnes novads piedāvās krāšņu balli Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, kur pie Priedes kroga uzstāsies dziedātāji Olga Rajecka un Uģis Roze, grupa "Eolika", dziedošo aktieru ansamblis "ILGA", Normunds Jakušonoks un Tipa orķestris, kā arī citi kolektīvi. Sākums – plkst. 19. Biļetes var iegādāties "Biļešu paradīzē".

Ikšķiles novadā ballē pie Dubkalnu ūdenskrātuves dabas parka "Ogres Zilie kalni" teritorijā uzstāsies grupa "Mītavas soļi" un DJ Transleiteris. Balles sākums plkst. 22, bet jau no plkst. 13 tur norisināsies kultūras un sporta festivāls.

Inčukalna novadā balle notiks pie Medību pils Kārļzemniekos. Pasākuma laikā varēs baudīt Inčukalna Holivudas gaisotni mūziķu grupas "Trio Presto" pavadījumā. Tiks atklāta pastaigu taka uz Inčukalna Velnalu, tāpat varēs iemūžināt mirkli ar savu klātbūtni fotostūrītī un baudīt retro kino.

Ķekavas novadā balles norisināsies vairākās vietās. Plkst. 21 Katlakalnā, atpūtas vietā "Nēģīši" muzicēs grupa "Mazā Ģilde", savukārt Ķekavā, Dzirnavu estrādē, ieplānota zaļumballe ar iedzīvotāju sagādātajām platēm.

Krimuldas novada Lēdurgas pagasta brīvdabas estrādē muzicēs Ivo un Ina Aizgaļi. Sākums – plkst. 22.

Mālpils novada pašdarbnieki sarūpējuši sveicienu sidgundiešiem, un to varēs izbaudīt plkst. 19 pagalmā pie "Koklēm". Plkst. 22 Mālpils estrādē sāksies balle kopā ar grupu "Nektārs", kā arī Sidgundas un Mālpils bijušajiem balles muzikantiem.

Mārupes novadā ballēšanās norisināsies Jaunmārupes dabas parkā, kur muzicēs grupas "Rumbas Kvartets" un "Galaktika". Sākums – plkst. 20. Pirms tam plkst. 14 ikviens aicināts piedalīties konkursā "Mārupes garša 2018", kur kūku pagatavošanā spēkiem mērosies novadnieki. Plkst. 18 apmeklētājus priecēs Eduarda Rozenštrauha simtgades jubilejas koncerts "Bij' vasara toreiz tik zaiga..." ar plašu mākslinieku plejādi (Dainis Skutelis, Anmary, Normunds Rutulis, Normunds Zušs, Atis Auzāns u.c.). Pasākuma laikā darbosies bufete.

Olaines novada ļaudis simtgades zaļumballi "Jel ziņģēsim to ziņģi" aicināti izbaudīt Olaines Mežaparka estrādē, kur muzicēs grupas "Lauku muzikanti" un "Karakums". Sākums – plkst. 19.

Ropažu novadā balle notiks Zaķumuižas klubā, kur muzicēs Zemessargu pūtēju orķestris. Ballētājus aicina ģērbties svētku drānās, līdzi ņemt labu garastāvokli, groziņu ar lauku labumiem un kādu aizrautīgu stāstu, ar ko dalīties. Sākums – plkst. 22.

Salaspilī būs iespēja ballēties kultūras nama "Rīgava" Mūzikas un mākslas dārzā, kur muzicēs grupa "Bučbend" Artūra Manguļa vadībā. Sākums – plkst. 20. Pirms tam plkst. 15.00 dūmburbuļu diskotēka bērniem.

Saulkrastos uz brīvdabas estrādi ballētājus plkst. 21 aicina Kristapa Krievkalna instrumentālā grupa, solisti Ginta Krievkalna un Andris Ērglis, Raita Ašmaņa bigbends, grupa "Colt", kā arī īpašie viesi – Katrīna Gupalo, Alex un grupa "Musiqq". Jāpiezīmē, ka Saulkrastu svētki "Ballējam uz visiem simts!" sāksies jau piektdien vakarā, ilgs visu sestdienu un turpināsies vēl svētdien.

Sējas novada balle notiks Pabažu ezerkrasta estrādē, kur par izklaidi gādās grupa "Propellers". Sākums – plkst. 22.

Siguldas novada zaļumballe "Lecam pa vecam tenisčībās" norisināsies Allažu pagasta tautas nama parkā, kur muzicēs saksofonists Arnis Graps un grupa "Kruīzs". Pasākuma laikā notiks pirmā Allažu ķimeļa prezentācija, ko radījuši "Zilver" dzērienu darītavas meistari, izpētot vēsturiskos materiālus un eksperimentējot. Sākums – plkst. 19.

Stopiņu novada ļaudīm pirms zaļumballes Līgo parka estrādē tiks piedāvāta "Lielizrāde ar dziesmām, jokiem un pārģērbšanos "(Ne)pareizie Dziesmu svētki"", bet plkst. 22 uz dejām aicinās Juris Neretnieks un grupa "Kolibri" no Lielvārdes.