24.07.2018 10:10

Pensionāru biedrība "Sigulda" izdevusi grāmatu par Siguldas ģimnāziju kara un pēckara gados

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pensionāru biedrība "Sigulda" izdevusi grāmatu par Siguldas ģimnāziju kara un pēckara gados www.sigulda.lv

Pensionāru biedrība "Sigulda" izdevusi grāmatu "Baltā pils. Skolas laika atmiņas. Sigulda 1936–1960". Izdevumā apkopoti pavisam 30 atmiņu stāsti, kas atklāj Siguldas ģimnāzijas, vēlāk – Siguldas vidusskolas, dzīvi un notikumus kara un pēckara gados līdz laikam, kad 1960. gadā skola tika pārcelta uz ēku Ata Kronvalda ielā.

Grāmata ir pensionāru biedrības "Sigulda" veltījums Siguldas Valsts ģimnāzijai un Latvijas valstij, kas savu simts gadu jubileju atzīmēs šī gada novembrī. Tajā apkopotas 40.–50. gadu absolventu atmiņas par savu skolas laiku – spilgtākie iespaidi par klasesbiedriem, skolotājiem, mācību procesu, kā arī skolas dzīvi, informē pensionāru biedrības "Sigulda" valdes priekšsēdētājs Alfons Jumiķis.

Atmiņu liecības vienkopus savākusi siguldiete, skolas absolvente Tatjana Zilvere. Izdevumā ir daudz fotogrāfiju no skolas absolventu albumiem, Siguldas Valsts ģimnāzijas novadpētniecības arhīva un Turaidas muzejrezervāta krājuma.

Baltajā pilī, kuru savulaik uzcēlis kņazs Nikolajs Kropotkins un kur tagad atrodas Dabas aizsardzības pārvalde, mācības notika no 1928. līdz 1960. gadam.

Grāmata ir pieejama Siguldas novada bibliotēkās un pensionāru biedrībā "Sigulda". Papildinformācija no 1. augusta ir pieejama, zvanot uz tālruņa numuru 67970997. Grāmata izdota ar Siguldas novada pašvaldības atbalstu, pensionāru biedrībai īstenojot divus kultūras projektus. Izdevumam ceļavārdus ar ieskatu tā laika notikumos Siguldā sagatavojis vēsturnieks Edgars Ceske. Grāmatas tapšanā piedalījusies arī kultūrvēsturniece Ieva Vītola, redaktore Rita Treija un māksliniece Dita Pence, vēsta A. Jumiķis.