18.07.2018 16:14

Diriģents Māris Kupčs studē šumeru un ēģiptiešu rakstus. Desmit ekspresjautājumi

Autors  "Kodols"
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Diriģents Māris Kupčs studē šumeru un ēģiptiešu rakstus. Desmit ekspresjautājumi BM studio Zemgale, bauskaspils.lv un publicitātes

Šī nedēļas nogale – 21. un 22. jūlijs – diriģentam, klavesīnistam un lieliskam senās mūzikas interpretam Mārim Kupčam būs visnotaļ piesātināta, jo jau trešo gadu Bauskas pilī, Bauskas kultūras centrā un Bauskas Sv. Gara baznīcā notiks Māra rīkotais Kurzemes-Zemgales hercogu Ketleru laika mūzikas un mākslas festivāls "Vivat Curlandia! ".

"Šie deviņi dažādie muzikālie pasākumi priecēs ikvienu, kam ir interese par viduslaiku, renesanses un agrīnā baroka laika mūziku, mākslu un tērpiem, " ir pārliecināts Māris Kupčs.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījis?
Ar neko ekstrēmu nekad neesmu aizrāvies, mani drīzāk aizrauj ilgstošu (gadiem) meklējumu rezultāta piepildījums, piemēram, deduktīvu secinājumu rezultātā dzīt pēdas kādam pazudušam skaņdarbam, studēt šumeru un ēģiptiešu rakstus...

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē...
Man ir bijis tik daudz lielisku notikumu un esmu piepildījis tik daudzus bērnības un jaunības sapņus, ka nav iespējams īpaši izcelt kādu no tiem.

Kas jūs iedvesmo darbam?
Interesanta ideja.

Kas ir jūsu veselīgie ieradumi?
Daudz lasu grāmatas. Kā riteņbraucējs un arī parasts iedzīvotājs izbaudu savas pilsētas Jūrmalas sniegtās priekšrocības veselīgam dzīvesveidam.

Kas ir jūsu kaitīgie ieradumi?
Cīnīties par taisnību ar visu iespējamo neatlaidību.

Kultūras baudījums, kas pēdējā laikā atstājis spilgtāko iespaidu?
Baroka orķestra "Le Poème Harmonique" koncerts Ambronay senās mūzikas festivālā Francijā manas jaunības dienu kolēģa un cīņu biedra Vinsāna Dimestra vadībā.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu redzēt / izlasīt citiem.
Johana Matesona "Der volkommene Cappellmeister" (1739) ‒ tiem, kas vēlas kaut mazliet nodarboties ar senās mūzikas interpretācijām. Jeb arī tiem, kas vēlas izklaidēties, un pieredzēt kaut ko no komēdijas klasiķu "Laurel and Hardy" filmām, jo pēc viņiem komēdijas žanrā ir sastopami gandrīz vieni vienīgi atdarinātāji un viņu joku kopētāji.

Kādu mūziku klausāties?
Galvenokārt klasisko. Diemžēl mūziku klausos tikai un vienīgi koncertos, jo savas aizņemtības dēļ tos reti sanāk apmeklēt. Biežāk mūziku klausos ar iekšējo dzirdi, lasot partitūras. Labprāt dažreiz paklausītos un atsvaidzinātu atmiņā "Deep Purple" un "Led Zeppelin" ierakstus, ko droši var jau pielīdzināt klasikai.

Iecienīta vieta, kur pusdienot.
Himalajiešu restorāniņš Brīvības ielā, netālu no Vidzemes tirgus.

Vieta, ko noteikti iesakāt apmeklēt.
Izcili restaurētā Bauskas renesanses pils. Lieliska ir arī Kurzemes hercogu laika tērpu rekonstrukciju kolekcija, ko noteikti vēlams apskatīt, kā arī noklausīties kādu koncertu festivālā "Vivat Curlandia!".