11.07.2018 16:46

Saulkrastu džeza festivāla mākslinieki uzstāsies arī Rīgas centrā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saulkrastu džeza festivāla mākslinieki uzstāsies arī Rīgas centrā pixabay.com

Jau 21. reizi notiks džeza mūzikas festivāls "Saulkrasti Jazz Festival". No 16. līdz 21. jūlijam koncertus sniegs gan vietējie, gan ārvalstu mūziķi, bet festivāla galvenais viesis būs mūzikas apvienība "Laboratorium" no Polijas. Divi festivāla koncerti skanēs arī Rīgas centrā – 12. un 19. jūlijā.

Jau devīto reizi "Origo Summer Stage" apmeklētājus un mūzikas cienītājus priecēs divi "Saulkrasti Jazz Festival" koncerti. Pirmais koncerts laukumā pie "Origo" notiks pirms festivāla sākuma – 12. jūlijā plkst. 17.00. Tajā uzstāsies pašmāju mūziķi – Viļņa Kundrāta kvartets un Rīgas Doma Kora skolas 1. kursa combo. Savukārt jau nākamajā nedēļā – 19. jūlijā plkst. 17.00 – notiks otrais koncerts, kurā festivālu pārstāvēs mākslinieki no Latvijas un Francijas: grupa "Syncope" un "Martin Joey Dine "New Wave" Quartet", informē tirdzniecības centra "Origo" komunikācijas konsultante Ksenija Mirošņika.

Pirmo reizi festivāls norisinājās 1997. gadā, un tajā līdz šim piedalījušies simtiem džeza mūziķu no visas pasaules. Šogad festivāls Saulkrastos notiks no 16. līdz 21. jūlijam. Koncertus sniegs mūziķi no Latvijas, Lietuvas, Austrijas, Igaunijas, Francijas, Izraēlas, Ungārijas, Armēnijas un Polijas.

Arī šogad festivāla programmas ietvaros paralēli koncertiem nedēļas garumā notiks sitaminstrumentu, vokāla, taustiņinstrumentu, basa, ģitāras un pūšaminstrumentu meistarklases. Tās ik gadu vada starptautiski atzīti džeza mūzikas mākslinieki un pasniedzēji no visas pasaules. Šajā gadā meistarklašu pasniedzēju komanda ir no Ungārijas, vēsta K. Mirošņika.

"Sadarbība ar "Saulkrasti Jazz Festival" ir fantastiska iespēja ļaut klausītājiem un mūzikas interesentiem baudīt atzītu mūziķu sniegumu ne vien festivāla laikā Saulkrastos, bet arī Rīgas centrā. Priecājamies par ilggadējo sadarbību, jau devīto reizi sagaidot festivāla mūziķus uz "Origo Summer Stage" skatuves, jo "Saulkrasti Jazz Festival" ir viens no festivāliem, kur jaunrade satiekas ar augstu izpildījuma līmeni un tieši Saulkrastos festivāla laikā tiek svinēta džeza mūzikas kultūra Latvijā. Uz koncertiem aicinām katru, kam tuvs džezs, kā arī visus interesentus, kuri vēlas iepazīt šo mūzikas žanru," stāsta t/c "Origo" vadītājs Aleksandrs Ņemirovskis.

Saulkrastos nākamnedēļ ik vakaru varēs baudīt izcilu mūziku vairāku mākslinieku izpildījumā. 16. jūlijā būs iespēja dzirdēt džeza kvintetu "Rafal Jackiewicz Jazz Quintet", kura izpildītās oriģinālkompozīcijas un standarti atspoguļo jauneklīgu rotaļīgumu un entuziasmu hard bop un modern jazz stilistikā. Vēl pirmdien uzstāsies jaunieši no Viļņas Mūzikas un teātra akadēmijas, kuri ir aizrāvušies ar brīvo džeza improvizāciju, kā arī Latvijas Valsts mūzikas akadēmijas audzēkņi.

Otrdienas vakarā, 17. jūlijā, koncertu sniegs projekta "Organic City" dalībnieki džeza pianista Ata Andersona vadībā, kuri klausītājiem ļaus iepazīt "Hammond" ērģeļu skaņas. Tāpat varēs dzirdēt Austrijas un Igaunijas māksliniekus: grupas "Woody Black 4" klarnešu spēles virtuoziem patīk eksperimentēt ar skaņu, klejot disonancē, vienlaikus kļūstot nedaudz avangardiskiem, savukārt Lindas Kanteres (Linda Kanter) kvarteta izpildītajā mūzikā dzirdams gan džezs, gan funk, soul un daudzi citi mūzikas improvizācijas žanri, kas lielākoties ir pašas Lindas radīti skaņdarbi, liecina informācija festivāla mājaslapā.

18. jūlijā džeza pianista, komponista un aranžētāja Martēna Žoē Dīna (Martin Joey Dine) vadībā uzstāsies grupa "Martin Joey Dine "New Wave" Quartet" no Francijas, bet pēc tam koncertu sniegs divas Latvijas grupas – "Mirage Jazz Orchestra" ar dziedātāju Vinetu Elksni un "Modal Jazz Ensemble" ar džeza vokālistēm Evilenu Protektori un Olgu Pīrāgs.

Dienu vēlāk, 19. jūlijā, varēs novērtēt Izraēlas mākslinieka – basa spēles virtuoza Ehuda Etuna (Ehud Ettun) – meistarību, Ungārijas kvarteta "Miki Birta & Friends" oriģinālās kompozīcijas mūsdienīgā džeza mūzikas izpildījumā, kā arī vietējās grupas "Atom" skaņdarbus rock-fusion stilā, kurā saklausāmi pasaules mūzikas, indie, jazz un pat psychedelic elementi.

Piektdien, 20. jūlijā, klausītājus priecēs Latvijas un Lietuvas džeza mūziķi: grupa "Syncope", kas pārstāv žanru, kurā apvienota džeza, roka un pasaules mūzika, grupa "Gin'Gas" ar savu daudzpusīgo un "karsto" funky jazz soul mūziku, kā arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Rīgas Doma Kora skolas apvienotais bigbends, kurā muzicē abu skolu talantīgākie džeza nodaļu audzēkņi, vēstīts festivāla mājaslapā.

Savukārt pēdējā festivāla dienā, 21. jūlijā, uzstāsies Latvijas kolektīvs "Jazzatomy", kuram ir neierasts sastāvs: tradicionāls džeza ansamblis, kas sastāv no bungām, kontrabasa, klavierēm, pūšamo instrumentu sekcijas un vokāla, integrējot tajā klasisko stīgu kvartetu, turntable mākslinieku (elektronika), Čīles tautas instrumentus un hip hop kultūras elementus. Tāpat koncertu sniegs galvenie festivāla viesi – Polijas grupa "Laboratorium", kura uzstājas jau kopš 1971. gada –, kā arī Armēnijas Valsts džeza orķestris.

Plašāka informācija pieejama festivāla mājaslapā saulkrastijazz.lv.