26.06.2018 07:44

Gardā koncerta rūgtā pēcgarša

Autors  Marta Dzintare
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Gardā koncerta rūgtā pēcgarša arhīvs

Nesen Siguldas pilsdrupu estrādē ar koncertu "Atkala" viesojās grupa "Instrumenti", kas piesaistīja daudz apmeklētāju ne tikai no Siguldas, bet arī visas Latvijas. Biļetes uz sestdienas koncertu bija izpārdotas jau nedēļas vidū, savukārt uz piektdienas koncertu tās varēja iegādāties vēl koncerta dienā "Biļešu servisā".

Koncerta aprakstos bija lasāms, ka uz grupas "Instrumenti" koncertiem biļetes cena ir no 20 līdz 70 eiro, ar Siguldas novada iedzīvotāja ID karti tām tiek piemērota 20% atlaide. Taču piektdienas vakarā biļetes uz tās pašas dienas koncertu "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās ar atlaidi iegādāties nebija iespējams.

Nepatīkams pārsteigums
Kāda siguldiete stāsta: "Bija skaists, silts piektdienas vakars, tādēļ arī es nolēmu aiziet uz "Instrumentu" koncertu un izbaudīt Siguldas pilsdrupu estrādes burvīgo atmosfēru. Kamēr vēl šaubījos, iet vai neiet uz koncertu, redzēju, ka biļešu cenas pieaug, taču daudz par to nebēdāju, jo rēķinājos ar siguldieša atlaidi 20% apmērā. Gribēju iegādāties biļetes "Biļešu servisa" interneta vietnē www.bilesuserviss.lv, taču siguldieša kartes kods netika pieņemts.

Nebija nekādu paskaidrojumu, kāpēc tā, tāpēc devos uz "Biļešu servisa" tirdzniecības vietu. Darbiniece vairākas reizes centās ievadīt siguldieša kartes kodu, lai biļetei būtu atlaide, bet nesekmīgi. Rezultātā nopirku biļeti par pilnu cenu – 40 eiro. Tā arī nesapratu, vai tā bija kāda kļūda, vai atlaides vienkārši vairs nedarbojās."

"Biļešu serviss" vicina papīrus
Lūdzām situāciju izskaidrot iesaistītajām pusēm – SIA "Biļešu serviss" un koncerta organizatoriem SIA "TRU" –, kā arī Patērētāju tiesību aizsardzības centram un Siguldas novada pašvaldībai.

"Biļešu serviss" skaidro, ka atlaide tika piemērota tikai tām biļetēm, kuras tika tirgotas iepriekšpārdošanā. Konkrētajā gadījumā atlaides vairs netika piemērotas pasākuma dienā nedz tirdzniecības punktos, nedz arī interneta veikalā.

"Biļešu serviss" atsaucas uz portāla lietošanas noteikumiem, proti: "Pasākuma organizators patur tiesības patstāvīgi izstrādāt savu biļešu pārdošanas stratēģiju, iepriekš par to nebrīdinot nedz "Biļešu servisu", nedz potenciālos pasākuma apmeklētājus un biļešu īpašniekus." Tajā pašā laikā nākamais teikums noteikumos paredz: "Saskaņā ar pasākuma organizatora stratēģiju tirdzniecībā var būt speciāli biļešu piedāvājumi vai speciālas cenas, kuru nosacījumi un termiņi ir norādīti atsevišķi katra pasākuma aprakstā."

Tātad atlaižu termiņi būtu jāmin pasākuma aprakstā?

Pēc "Biļešu servisa" pārstāvju domām, atlaižu termiņi nav jānorāda: "Nē, tieši tāpēc organizators patur tiesības. Jebkura veida atlaides, pasākuma plānu, informāciju iesniedz pasākuma organizators. "Biļešu serviss" ir biļešu izplatītājs. Vēršam uzmanību arī uz to, ka organizatoram ir izvēle mainīt atlaides pēc saviem ieskatiem. Siguldieša ID kartes atlaidei netika norādīts derīguma termiņš, kas nozīmē, kas pasākuma organizators ir tiesīgs lemt/mainīt akcijas termiņus."

Patērētājam ir tiesības zināt
Vai informācija par to, ka iepriekš izziņotās atlaides koncerta dienā vairs nav spēkā, savlaicīgi ir jāsniedz arī pasākuma apmeklētājiem, "Rīgas Apriņķa Avīze" vaicāja Patērētāju tiesību aizsardzības centram un saņēma šādu atbildi.

"Iepazīstoties ar aprakstīto situāciju, varam komentēt, ka tirdzniecības vietās un informācijas kanālos, kur tika sniegta informācija par biļešu pārdošanu, savlaicīgi un skaidri bija jābūt norādītai informācijai, ka koncerta dienā nebūs pieejama 20% atlaide ar siguldieša ID karti. Pretenziju gadījumā iesakām patērētājiem vispirms ar iesniegumu vērsties pie pasākuma organizatora. Gadījumā, ja strīdu nav iespējams atrisināt, savstarpēji vienojoties, aicinām vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā."

Tātad pasākuma dienā atlaides vairs nepiemērot drīkst, taču informācijai par to jābūt norādītai savlaicīgi, kas šajā gadījumā nebija izdarīts.

"Instrumenti" atvainojas
Koncerta organizatoru pārstāve, grupas "Instrumenti" menedžere Līva Pētersone atvainojas koncerta apmeklētājiem, kuri saskārās ar pēdējā brīža biļešu piedāvājuma maiņu, taču atgādina, ka biļetes ar atlaidēm bija pieejamas visu biļešu tirdzniecības laiku un koncerta dienā pēc plkst. 18.00 tirdzniecībā tika atstātas viena veida biļetes, vairs nepiedāvājot nedz ģimenes komplekta biļetes, nedz atlaidi ar Siguldas novada iedzīvotāja ID karti, kas bija spēkā līdz koncerta dienas plkst. 18.00.

"Piekrītu, ka mēs kā koncerta organizatori būtu varējuši izziņot šo informāciju, taču ceru, ka šī problēma neskāra daudz cilvēku. Ja tomēr kādam ir palicis rūgtums sirdī, aicinu sazināties ar mani e-pastā un apsolos to risināt."

Pašvaldība skaidro
Siguldas novada pašvaldības pārstāve Sindija Brikmane norāda, ka pašvaldības sadarbība ar pasākumu organizatoriem ir pozitīva, un augstu vērtē iespējas siguldiešiem apmeklēt dažādus pasākumus ar siguldieša ID kartes atlaidi, tajā pašā laikā atgādinot, ka Siguldas pašvaldība nav šo pasākumu organizators.

"Siguldā visa gada garumā notiek dažādu mērogu kultūras un sporta pasākumi, kuros pašvaldība ir nevis organizators, bet gan sadarbības partneris, nodrošinot pasākuma norises vietu un risinot dažādus tehniskos jautājumus. Par koncertu organizēšanu un biļešu tirdzniecību atbildīgs ir pasākuma rīkotājs, pašvaldība ir sadarbības partneris, kurš, domājot par iespēju novadniekiem apmeklēt šeit notiekošos pasākumus izdevīgāk, vienojas ar pasākuma organizatoru par iespējām biļetēm piemērot Siguldas novadā deklarēto iedzīvotāju ID karšu atlaides.

Katram koncertam tas ir atšķirīgs process, jo pasākuma organizētājam ir tiesības noteikt savu biznesa piedāvājumu. Tā ir visas pasaules koncertu organizētāju pieredze, ka, tuvojoties pasākuma norises dienai, biļešu cena tiek palielināta un šajā dienā īpašas atlaides nevienai no mērķa grupām vairs netiek piešķirtas.

Siguldas novada pašvaldības līdzšinējā pieredze ar koncerta organizatoriem ir pozitīva, Siguldas novada iedzīvotāja ID karšu īpašnieki ir aktīvi koncertu biļešu pircēji, laikus plāno savas aktivitātes un novērtē iespēju biļetes iegādāties lētāk.

Pašvaldībai pēdējos gados ir izveidojusies lieliska sadarbība ar lielākajām Latvijas koncertaģentūrām, kuras novērtējušas Siguldas pilsdrupu estrādi kā augsta līmeņa koncertu norises vietu. Tas dod iespēju daudzveidot Siguldas kultūras un sporta notikumus, nodrošinot iespēju novadniekiem klātienē baudīt Latvijas un pasaules mākslinieku uzstāšanos, kā arī veicina pilsētas un novada starptautisku atpazīstamību un atbalstu viesmīlības jomas uzņēmējiem.

Siguldas novada pašvaldība aicina iedzīvotājus ID karšu atlaides izmantot savlaicīgi, jo biļetes gan uz pasaulē atzītu, gan pašmāju mūziķu koncertiem tiek ātri izpārdotas un biļešu skaits, kas pieejamas ar ID atlaidi, ir limitēts."