14.06.2018 11:29

Starptautiskais folkloras festivāls "Baltica" – arī Ādažos un Turaidā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Starptautiskais folkloras festivāls "Baltica" – arī Ādažos un Turaidā Reinis Oliņš

Vasaras saulgriežus sagaidot, laikā no 16. jūnija līdz 21. jūnijam vienpadsmito reizi Latvijā notiks Starptautiskais folkloras festivāls "Baltica", kopā pulcējot 4000 dalībniekus. Šāgada festivāla tēma ir "Ziedēšana. Jāņi".

Kā vēsta rīkotāji, festivālā piedalīsies 233 folkloras kopas, etnogrāfiskie ansambļi, folkloras deju kopas un kapelas, kā arī ārvalstu viesi no Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Gruzijas, ASV, Polijas, Dienvidkorejas un Ķīnas.

"Šogad festivāla kodols ir Jāņu tradīcijas – pušķošana, vainagu pīšana, līgošana un aplīgošana, Jāņuzāļu lasīšana un kaisīšana, Jāņuguņu darināšana, iedegšana, Jāņu siera gatavošana, alus darīšana utt.," stāsta festivāla mākslinieciskā vadītāja Māra Mellēna. "Katrā novadā, pagastā, ciemā, sētā, dzimtā šīm tradīcijām ir savas īpatnības, bet festivāla "Baltica" kopīgais prieks, kas izdziedāts, izdejots vai vienkārši sajusts kopā ar tā dažādajām norisēm gan pašmāju, gan starptautiskā kontekstā, ir labs pamats Jāņu tradīciju pilnvērtīgai dzīvei šodienas kontekstā."

Starptautiskais folkloras festivāls "Baltica" tiks atklāts sestdien, 16.jūnijā, kad Rīgas kanāla malās sadziedāsies novadi, Vecrīgā būs iespēja piedalīties orientēšanās sacensībās, Pasaules tirdzniecības centra "Rīga" koncertzālē skanēs Teicēju un muzikantu koncerts. Plkst.17.00 festivāla dalībnieki dosies gājienā, bet plkst.18.00 Brīvības laukumā notiks festivāla lielkoncerts "Šurp, Jāņa bērni!".


Kopā festivāla ietvaros – no 16. jūnija līdz 21. jūnijam – notiks vairāk nekā 20 pasākumi, kurus apmeklēt aicināts ikviens interesents.

19. jūnijā "Baltica" ietvaros Ādažos atzīmēs Uguns uzziedēšanas vakaru. No plkst. 17.00 Līgo laukumā norisināsies amatnieku tirdziņš, darbnīcas un meistarklases, bet uz skatuves ar dziesmām, rotaļām un dančiem uzstāsies Latvijas folkloras kopas un ārvalstu viesi. Plkst. 21.00 paredzēta Jāņuguns iedegšana, kam sekos gājiens uz Vējupi, kopdziesma un uguns plosta palaišana Vējupē.

Pasākumā piedalīsies folkloras kopas "Vilkači", "Vilcenes", "Vilki", "Laiksne", "Laipa", "Ceidari", "Leimaņi, "Dvīga", "Ābols", "Krauklēnieši", "Pūrs", Igaunijas latviešu biedrības kopa "Rēvele", tautas mūzikas grupa "Teikas muzikanti", kā arī viesi no ārzemēm.

Festivāls noslēgsies 21. jūnijā ar vasaras saulgriežu sagaidīšanu cita starpā Turaidas muzejrezervātā un Rīgā, 11. novembra krastmalā, kur uz trim skatuvēm būs iespēja dzirdēt Jāņu melodijas, sadziedāties un apdziedāties, uzpīt visgreznākos vainagus un apgūt siera siešanas prasmi, būs spēles un rotaļas. Būs iespēja visiem kopā iedegt Jāņugunis, pavadīt sauli, klausīties grupas "Iļģi" koncertu un dancot visu cauru nakti muzikantu "Alas vecās mēbeles", "Ceiruļeits", "Skandinieki" un "Kokle" pavadībā

Ar pilnu festivāla programmu iespējams iepazīties šeit. Ieeja Starptautiskā folkloras festivāla "Baltica" pasākumos bez maksas. Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā ieeja saskaņā ar muzeja cenrādi.