11.06.2018 16:04

Foto: Belvederes konkursā Dzintaros uzvar tenors Sungo Kims no Dienvidkorejas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Foto: Belvederes konkursā Dzintaros uzvar tenors Sungo Kims no Dienvidkorejas Ivars Ķezbers

Svētdien Dzintaru koncertzālē noslēdzās 37. Starptautiskais Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkurss. 147 dalībnieku konkurencē pirmo vietu ieguva tenors Sungo Kims no Dienvidkorejas. Latvijas pārstāvji konkursa finālā diemžēl neiekļuva.

Pirmo reizi Starptautiskais Hansa Gabora Belvederes operdziedātāju konkurss norisinājās Dzintaru koncertzālē Latvijā, kurā piedalījās 147 dziedātāji no visas pasaules. 63 dziedātāji iekļuva pusfinālā, bet 16 solisti finālā – trīs soprāni, viens mecoalts, pieci tenori, pieci baritoni un divi basi – iegūstot iespēju parādīt savu talantu fināla koncertā, informēja rīkotāji.

Otro vietu konkursa finālā ieguva bass Georgioss Aleksandross Stavrakakis no Grieķijas, bet trešo vietu – tenors Pāvels Petrovs no Baltkrievijas. Georgioss Aleksandross Stavrakakis saņēma arī skatītāju simpātijas balvu, starptautiskās mediju žūrijas balva tika piešķirta tenoram Borisam Stepanovam no Krievijas, bet īpašo Vila Keunes balvu dziedātājam ar izcilu potenciālu, kurš dzimis pēc 1992. gada, saņēma Jaka Mihelačs, baritons no Slovēnijas.

Papildus galvenajām balvām, katrs žūrijas loceklis, kas pārstāvēja kādu no pasaules slavenajiem opernamiem vai festivāliem, pasniedza konkursa dalībniekiem arī savas īpašās balvas, kas jaunajiem dziedātājiem sniedz iespēju sadarboties ar tiem. Latvijas Nacionālās operas un baleta (Latvija) īpašā balva pienācās Pāvelam Petrovam.

37. Starptautiskā Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkursa Fināla Galā koncertā kopā ar Jūrmalas festivāla orķestri diriģenta Ilmāra Lapiņa vadībā uzstājās 16 konkursa finālisti, sniedzot unikālu iespēju koncerta apmeklētājiem dzirdēt perspektīvākos jaunos operas talantus, kuri jau pēc pavisam neilga brīža uzstāsies uz prestižāko opernamu skatuvēm Londonā, Ņujorkā, Parīzē, Milānā, Berlīnē, Vīnē un citur.

7. un 8. jūnijā norisinājās 2. atlases kārta jeb pusfināls, kurā piedalījās arī trīs dziedātāji no Latvijas – Kalvis Kalniņš (baritons), Līga Gita Zīriņa (soprāns) un Rihards Millers (baritons). Diemžēl finālā neviens no Latvijas operdziedātājiem neiekļuva.

Lai piedalītos 37. Starptautiskajā Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkursā, 1125 dziedātāji no 78 valstīm piedalījās reģionālās kvalifikācijas atlasēs 71 pilsētā visos kontinentos.