30.05.2018 09:33

Lai nepārceltu Latvijas skolu un jaunatnes dziesmu svētkus, piedāvās sadalīt Mežaparka estrādes otrās atjaunošanas kārtu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lai nepārceltu Latvijas skolu un jaunatnes dziesmu svētkus, piedāvās sadalīt Mežaparka estrādes otrās atjaunošanas kārtu Rīgas dome

Lai nepārceltu XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus par gadu vēlāk - uz 2021.gadu, Rīgas dome piedāvās sadalīt Mežaparka Lielās estrādes otrās atjaunošanas kārtas būvprojektu, trešdien intervijā Latvijas Radio sacīja Rīgas domes Pilsētas īpašumu komitejas vadītājs Oļegs Burovs ("Gods kalpot Rīgai").

Viņaprāt, estrādes otrā atjaunošanas kārta ir ļoti sarežģīts projekts no inženiertehniskā un akustikas viedokļa, jo estrādes būvniecību veido metāla konstrukcijas, kādas nekur pasaulē estrāžu būvniecībā nav izmantotas. Tāpēc būvprojekta īstenošanu tā sarežģītības dēļ nav iespējams paveikt divu gadu laikā, bet gan trīs, uzskata Burovs.

Lai minētais būvprojekts dažādu iebildumu dēļ netiktu apturēts uz visiem laikiem, jo pēc Burova domām, Latvijā ir iesakņojusies tradīcija uz nenoteiktu laiku atliktos projektus neturpināt, kam par iemeslu kalpotu citas prioritātes, Rīgas dome piedāvās sadalīt Mežaparka estrādes otrās kārtas būvprojektu.

"Lai nezaudētu laiku, kā arī necietu no iespējamiem sadārdzinājumiem būvniecības jomā, ja projekta īstenošana tiktu atlikta, mēs piedāvājam estrādes atjaunošanas otro kārtu sadalīt divās daļās. Pirmo daļu varētu pabeigt pēc diviem gadiem un estrādē notiks skolēnu dziesmu un deju svētki, bet otro daļu turpināt uzreiz pēc svētku norises," stāstīja Burovs.

Tomēr viņš piebilda, ka šim priekšlikumam ir ļoti būtisks aspekts, proti, pirmā daļa ir jāpabeidz tā, ka to var nodot ekspluatācijā un Būvniecības valsts kontroles birojs var to pieņemt.

Minētais piedāvājums ir sagatavots un to šodien prezentēs Rīgas domes vadībai. Tomēr uz jautājumu, vai šāds priekšlikums nevarētu sadārdzināt būvniecības izmaksas, Burovs atbildēja, ka viņam ir cerība par izmaksu nepalielināšanos, lai gan šodien pēc tikšanās ar arhitektiem varēs zināt precīzākus aprēķinus.

Pie jautājuma par XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises laiku un vietu valdošā koalīcija atgriezīsies pēc nedēļas, kad šo jautājumu vēlreiz būs pārrunājuši kultūras un izglītības un zinātnes ministri.

Savukārt trešdien plkst.11 Rīgas domē tiks prezentēts Mežaparka Lielās estrādes otrās atjaunošanas kārtas būvprojekts, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Baiba Gailīte.

Prezentācijā piedalīsies projekta izstrādātāji, arhitekti Juris Poga un Austris Mailītis, vairākas Rīgas domes un Latvijas Nacionālā kultūras centra amatpersonas, kā arī sadarbības partneri un nozaru eksperti.

Darbs pie Mežaparka Lielās estrādes atjaunošanas tika sākts pēc tam, kad 2016.gada 11.martā Rīgas dome un Kultūras ministrijas Latvijas Nacionālais kultūras centrs parakstīja līgumu ar Jura Pogas un Austra Mailīša arhitektu birojiem par būvprojekta izstrādi.

Mežaparka Lielās estrādes būvniecības pirmā kārta ekspluatācijā tiks nodota šī gada 18.jūnijā, īsi pirms XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem.

Kā vēstīts, kopējās Mežaparka estrādes pārbūves pirmās kārtas izmaksas ir aptuveni 26,74 miljoni eiro ar pievienotās vērtības nodokli.

Pirmās kārtas būvniecības darbus, kas paredz jauna skatītāju laukuma izbūvi, pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma veic pilnsabiedrība "LNK, RERE", kas sastāv no SIA "RERE Būve" un AS "LNK Industries".

Pēc estrādes skatītāju daļas atklāšanas 2018.gada 18.jūnijā tiks sākti gatavošanās darbi Dziesmu svētkiem, pēc kuriem estrādē drīkstēs rīkot pāris koncertus. Viens no tiem 17.augustā būs grupas "Prāta vētra" koncerts. Savukārt jau no 20.augusta sāksies pašas estrādes demontāža un gatavošanās jaunās estrādes būvniecībai.