02.09.2012 11:13

Turaidā varēs iepazīt Gaujas lībiešu dzīves gudrības

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Krustnešu un zemgaļu uzbrukums Turaidai un Sateselei 1206. gadā. Krustnešu un zemgaļu uzbrukums Turaidai un Sateselei 1206. gadā. Turaidas muzejrezervāta arhīvs

8. septembrī Turaidā notiks Līvu diena, kuras laikā daudzinās līvu kultūras bagātības, skanēs līvu valoda un no jauna tiks atgādināts par pasaules lietu kārtību.

Līvu diena Turaidā šoreiz notiks Eiropas kultūras mantojuma dienu laikā, kas šogad veltītas Baltijas jūras piekrastes un iekšējo ūdeņu mantojuma popularizēšanai, norāda Turaidas muzejrezervāta izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja Anda Skuja.

Gaujas lībieši 11.–13. gadsimtā apdzīvojuši Gaujas krastus, un šī upe bijusi ceļš, kas veicinājis tirdzniecības un kultūras sakarus starp tuvākām un tālākām zemēm. Turaidas muzejrezervāta krājumā esošais Krimuldas Raganas depozīts tam ir lielisks piemērs, jo tā sastāvā esošās monētas darinātas dažādās zemēs, kas liecina par tirdzniecības sakaru daudzveidību, pateicoties upju ūdens ceļiem, pauda A. Skuja.

Līvu diena Turaidā sāksies plkst. 14.30 ar kataloga "Krimuldas Raganas depozīts" atvēršanu. Svētku turpinājumā brīvā dabā notiks lasījumi, kuros vēstures pētnieki dalīsies zināšanās par 1212. gada notikumiem Autīnē un Sateselē.

Svētku laikā apmeklētājiem būs iespēja tikties ar mūsu valsts izciliem vēstures pētniekiem, uzklausīt viņu viedokli un pašiem iesaistīties diskusijā par vēstures problēmu jautājumiem. Svētku noslēgumā tiks ieskandināts labiekārtotais Dārznieka mājas pagalms, kas šovasar ieguvis jaunus ar lībiešu senvēsturi saistītus akcentus – dobumakmeņus un simboliskus bišu kokus, kuros iekaltas senas dravnieku lietotas aizsardzības un īpašumzīmes, nesot vēstījumu par gadu tūkstošiem senu dravniecības tradīciju.

Savukārt Siguldas mākslinieks Elmārs Gaigalnieks kopā ar Salaspils jaukto kori "Lōja" caur smilšu gleznu tapšanas brīnumu un līvu valodas muzikalitāti ļaus sajust līvu klātbūtni Turaidas vēsturiskajā centrā.