19.05.2018 12:02

Muzeju naktī Pierīgā pētīs dažādas sākotnes un dziedās šūpuļdziesmas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Muzeju nakts Jūrmalā 2017. gadā. Muzeju nakts Jūrmalā 2017. gadā. Jūrmalas pilsētas dome

19. maijā visā Latvijā, tostarp Pierīgā, gaidāma Muzeju nakts, kad būs iespēja bez maksas apmeklēt muzejus un citas iestādes, aplūkot ekspozīcijas, kā arī piedalīties daudzveidīgās aktivitātes līdz pat naktij. Šī gada tēma ir "Šūpulis", aicinot domāt par pasaules, dzīves, lietu un citām sākotnēm.

Baldones novadā šajā dienā ģimenes dosies pārgājienā "Senie soļi" un pēc tam Baldones muzejā atpūtīsies pie ugunskura, baudot akustiskās mūzikas priekšnesums. Tāpat būs iespēja aplūkot ekspozīciju "Dziesmas šūpulis".

Muzeju naktī Carnikavas Novadpētniecības centrā skanēs folkloras kopas "Cēlāji" šūpuļdziesmas un būs rotaļas maziem un lieliem bērniem, teātra izrāde, kā arī šūpuļa stāsti, uzdevumi un spēles kopā ar novadpētniecības centra darbiniekiem un folkloras kopu. Tāpat norisināsies valsts svētkiem veltītā akcija "Piejūras sapņi", kuras laikā tiks veidots Carnikavas novada sveiciens Latvijai – Ļaužu laiva.

Īpaši plaša pasākumu programma gaidīs Jūrmalas iedzīvotājus un viesus, turklāt Muzeju nakts dalībnieki – Jūrmalas pilsētas muzejs, Aspazijas māja, Bulduru Izstāžu nams, Raiņa un Aspazijas vasarnīca un "Elektrum" Energoefektivitātes centrs – ir vienojušies kopīgā akcijā: apmeklējot visus piecus objektus, Muzeju nakts apmeklētāji saņems pārsteiguma balvu.

Aspazijas mājā aktivitāšu vienojošā tēma ir "Ceļā uz jauno pasauli" – pasākumā "Piedzimšanas gaisma" dzejnieks Matiass Knolls "būs šūpolēs" ar Aspaziju un atdzejos apmeklētāju izvēlētu dzeju vācu valodā. Gaidāmas arī radošās darbnīcas lieliem un maziem Aspazijas mājas dārzā.

Bulduru Izstāžu namā notiks lozēšanas un Mēness iešūpošanas akcija "Šurpu turpu", Ievas Strazdiņas caurspīdīgās apakšveļas izloze, pupu došanas, ņemšanas un stādīšanas akcija, kā arī izstādes "Gada nedarbs 2017" apskate.

Muzeju naktī "Elektrum" Energoefektivitātes centrā būs iespēja "iešūpoties energoefektivitātē", piedaloties daudzveidīgās radošās darbnīcas, lai iepazītu energoefektivitāti, aizraujošos "Fizmix" eksperimentos un izmēģinot dažāda veida elektrotransportu. Būs arī muzikāls veltījums Latvijas simtgadei "Izdziedam 100" un iespēja nodot pārstrādei nolietotās elektroierīces, baterijas un izdegušās spuldzes.

Toties Jūrmalas pilsētas muzejā varēs aplūkot gan pastāvīgās ekspozīcijas par kūrortu vēsturi, gan Agneses Bules izstādi "Latviešu sapnis sapņo par Latviju", Adriānas Vīgneres personālizstādi "Simts un viena ikdiena", Jekaterinas Grjazevas grafikas izstādi "Laika plūsma" un citas izstādes, kopā ar māksliniekiem iesaistoties arī radošajās darbnīcās un vērojot grafiti mākslinieka paraugdemonstrējumus.

Raiņa un Aspazijas mājā Muzeju nakts vienojošā tēma ir "Iekš kustības viss dzīves skaistums šūpojas" – būs iespēja apskatīt izstādi "Saldus sapņus Lolītei" ar Santas Kamaldiņas tekstilmākslu un Ivara Krūmiņa fotogrāfijām, kā arī piedalīties tekstildarbnīcā "Deķītis Lolītei" mākslinieces S. Kamaldiņas vadībā.

Ķekavas novadā Muzeju naktī būs iespēja apmeklēt divus muzejus: Baložu Kūdras muzejdzelzceļš piedāvās doties izbraucienā ar kūdras bānīti līdz kūdras purvam un fabrikai un iepazīties ar industriālo vidi, savukārt Ķekavas Novadpētniecības muzejā varēs aplūkot pastāvīgo ekspozīciju "Ķekavas novada 5 stāsti" un izstādi "Zemgaļi Ķekavas novadā", kā arī iesaistīties aktivitātēs visai ģimenei "Arheoloģiskie izrakumi Daugmales pilskalnā" un Ķekavas Mākslas skolas interaktīvajā spēlē.

Daudzveidīgi pasākumi gaidāmi arī Olaines novadā. Olaines Vēstures un mākslas muzejā tiks pētīts purvs kā Olaines šūpulis – būs iespēja doties ekskursijā pa Olaini "No purva līdz pilsētai". Tāpat būs Muzeju nakts koncerts, radošās darbnīcas, aktivitātes lieliem un maziem, izstādes atklāšana, Olaines jauniešu teātra studijas "Oda" etīdes par pasaules radīšanu, gan arī gaismu spēles mūzikas pavadījumā pie muzeja.

Salaspils novadā varēs apmeklēt Daugavas muzeju Doles salā, kur Muzeju nakts tēma būs "Daugaviņa izšūpoja kā māmiņa šūpulī" – būs iespēja darboties radošajās darbnīcās, klausīties šūpuļdziesmu koncertu un vērot gaismu un skaņu instalācijas parkā.

Savukārt Saulkrastu novada kultūras nams "Zvejniekciems" piedāvās iedvesmojošu mākslas pop-up ekspozīciju – performanci un deju izrādi Saulkrastu stacijā.

Muzeju nakts Siguldas novadā tiks aizvadīta Morē un Turaidā. Mores kauju muzejā būs videomateriālu demonstrēšana, atraktīvi pasākumi muzeja teritorijā, kā arī, protams, iespēja apskatīt ekspozīciju. Tāpat notiks izstādes "1. pasaules karš Mores pagastā" atklāšana ar Latviešu strēlnieku apvienības pārstāvju dalību, vēstures un atmiņu stāstu lasījumi, strēlnieku dziesmu priekšnesumi, latviešu strēlnieku ekipējuma demonstrējumi un pavasara vakara burvības baudīšana pie ugunskura.

Plaša programma gaidāma Turaidas muzejrezervātā, kur varēs aplūkot atvērtās ekspozīcijas Turaidas mūra pilī, baznīcā, dārznieka mājā, muižas saimnieciskajā centrā un vairākas citas izstādes par Turaidas pili, Klaušinieku māju u.c., gan piedalīties spēlē mazajiem un lielajiem "Ienāc muižas pasaulē!", klausīties vairākus koncertus, vērot mākslinieka Elmāra Gaigalnieka smilšu izrādi "Pirmie soļi", iesaistīties sarunā "Kā tika atjaunota Klaušinieku māja" un citās aktivitātēs.

Toties Stopiņu novadā "Krīvu klēts" muzejā būs iespēja atgriezties kolhoza laikos: skanēs koncertuzvedums "Es tev, kaimiņ, teikšu tā – stājies mūsu kolhozā", vēstīs par latviešu māksliniekiem Latvijas laukos 50. gados, kā arī notiks vakara sarunas pie dzīvas uguns, saulrieta un tā laika mūzikas.

Plašāka informācija par pasākumiem pieejama vietnē muzeju-nakts.lv un novadu pašvaldību mājaslapās.