11.05.2018 11:02

Notikumi un personības Latvijas simtgades izstādē "Latvijas gadsimts"

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Notikumi un personības Latvijas simtgades izstādē "Latvijas gadsimts" publicitātes

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja telpās apskatāma valsts simtgadei veltīta izstāde "Latvijas gadsimts", kuras veidošanā iesaistījušies 68 valsts, pašvaldību un privātie muzeji, bet dizainu veidojis dizaina birojs "H2E".

Izstādes veidotāji rosina ikvienu domāt par to, kas ir Latvija, kādi notikumi un personības ietekmējušas Latvijas simt gadu ceļu, ko vārds "Latvija" nozīmējis dažādos laikos un paaudzēs, kā Latviju dibināja, aizstāvēja, cēla, zaudēja, slēpa un atkal atguva.

Atbilde rodama laikmetu, cilvēku un lietu stāstos izstādē, kur vienkopus varēs apskatīt izcilas vēstures liecības no Kurzemes, Latgales, Sēlijas, Vidzemes, Zemgales un Rīgas un kas iespējami daudzveidīgi atspoguļo Latvijas valsts vēsturi simt gadu garumā.

Kopumā atlasīti un izstādīti 1500 priekšmeti, arī fotogrāfijas, audioieraksti, filmu fragmenti, videosižeti, sagatavota informācija skārienjutīgajiem ekrāniem. "Izstāde veidota kā hronoloģisks stāsts par Latvijas idejas nozīmi latviešu nācijas un sabiedrības dzīvē, iekļaujot dažādo laikmetu politiskos kontekstus, katra laikposma kultūras, sabiedrisko vai saimniecisko dzīvi raksturojošus priekšmetus un cilvēku dzīvesstāstus," uzsver izstādes veidotāji.

Tikmēr interneta vietnē www.latvijasgadsimts.lv popularitāti jau iemantojusi sadaļa "Gadsimta albums", kuru ikviens joprojām aicināts līdzveidot ar savu stāstu un fotogrāfiju par dzimtas, ģimenes vēsturē svarīgu notikumu, personību vai vietu.

Iepriekš:

Gada vērienīgāko valsts simtgadei veltīto izstādi Latvijas gadsimts atklās maijā