09.05.2018 10:15

Maija vidū klajā nāks mūzikas žurnālista Kaspara Zaviļeiska grāmata "ParaPops jeb rozā brilles Siguldā"

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Kaspars Zaviļeiskis Kaspars Zaviļeiskis publicitātes

15. maijā, kad tiek svinēta "Radio Sigulda" dzimšanas diena, klajā nāks pazīstamā mūzikas žurnālista Kaspara Zaviļeiska grāmata "ParaPops jeb rozā brilles Siguldā".

Šajā dienā plkst. 12 Siguldas "Jāņa Rozes" grāmatnīcā notiks arī grāmatas publiskie atvēršanas svētki, kuros ar nelielu performanci piedalīsies arī divi no grāmatas varoņiem un bijušajiem "Radio Sigulda" darbiniekiem – mūziķis un grupas "Dzelzs vilks" Kaspars Tobis un radio/TV ētera personība Egons Reiters, kā arī, protams, pats grāmatas autors.

"Tas ir literārs, autobiogrāfisks garstāsts par deviņdesmitajiem gadiem un radiostaciju gleznainajā Latvijas mazpilsētā. Par laiku un vietu, kurā bija iespējams daudz kas mūsdienās pat neiedomājams," saka grāmatas autors, kura nostalģiskajā un kultūrvēsturiski vērtīgajā garstāstā vienkāršā valodā vēstīts par īsta melomāna jaunību neparastajos un dullajos deviņdesmitajos gados, kad bija sabrukusi Padomju Savienība, bet Latvija vēl nebija iestājusies Eiropas Savienībā.

"Tas ir laiks, kas sakrita ar maniem tīņa gadiem, un es tos izmantoju, lai ar pilnu krūti mestos radio un ballīšu dīdžeja profesiju piedāvātajās peripetijās, kas mūsdienās nepilngadīgajiem vairs nebūt nebūtu tik vienkārši izdarāms. Tie gluži vienkārši bija citādāki laiki. Šis garstāsts noteikti uzvēdīs nostalģiskas atmiņas tā laika jauniešiem un ļaus uzzināt daudzas jaunas nianses par salīdzinoši neseno pagātni tagadējiem jauniešiem. Atliek uzvilkt rozā brilles un mesties aizraujoši ātri izlasāmajā literārajā atskatā uz savdabīgo laiku romantiskajā Siguldā."

Kaspars Zaviļeiskis atzīst, ka nemiera gars kaut kur prāta dzīlēs urdījis jau sen: viņš vēlējies pastāstīt stāstu par šķietami jau tik senajiem Siguldas laikiem, kad tur vēl valdīja īpatnējie deviņdesmitie un pilsētā nospiedošā pārsvarā klausījās tieši vietējo radio.

"Man bija tā laime būt "Radio Sigulda" sastāvdaļai, un bez šīs pieredzes es mūsdienās būtu cits cilvēks. Protams, ka atskatā uz agrīno jaunību bez rozā mīlestības brillēm gluži neiztika un viss šķita nedaudz skaistāks, nekā, iespējams, bija patiesībā it kā skarbajos deviņdesmitajos, taču tur nu neko nevar padarīt – pagātnē mums visiem vienmēr zāle bija zaļāka un debesis zilākas. Briesmīgi samelojies nejūtos ar visām rozā brillēm uz acīm."

Neordināro dizainu un ilustrācijas garstāstam veidojusi Nīderlandē dzīvojošā latviešu māksliniece Asnate Bočkis, izmantojot bijušā "Radio Sigulda" direktora Aivara Pluča Siguldas ainavu fotogrāfijas, kā arī ieskanējumus no Kaspara Zaviļeiska tīņa gadu melomānkladēm. Grāmatā būs atrodams arī QR kods un saite (spoti.fi/2vd7Cb8) uz dziesmu pleilisti, ja radīsies vēlme palasīt "ParaPops jeb rozā brilles Siguldā" patīkamā skaļumā.

Atgādināsim arī, ka "Radio Sigulda" tika dibināts 1991.gadā un bija pirmais privātais komercradio Latvijā. Mūsdienās tas turpina darbību kā "Radio 7".