03.04.2018 16:19

Jūrmalā jaunie operas solisti sacentīsies par iespēju piedalīties prestižajā Belvederes konkursā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jūrmalā jaunie operas solisti sacentīsies par iespēju piedalīties prestižajā Belvederes konkursā publicitātes

5. aprīlī plkst. 17.00 Dzintaru koncertzālē Jūrmalā norisināsies 37. starptautiskā Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkursa Baltijas reģionālā atlases kārta, kurā piedalīsies deviņi jauni un talantīgi dziedātāji no Latvijas, Lietuvas un Maltas, katrs izpildot divas operas ārijas.

Konkursa Baltijas reģionālajā atlases kārtā piedalīsies Marlēna Keine, Laima Lediņa, Evita Pehlaka, Katrīna Paula Felsberga, Dainis Kalnačs, Jurģis Marcinkēvičs un Līga Gita Zīriņa no Latvijas, kā arī Stepons Zonis (Steponas Zonys) no Lietuvas un Altea Troisi de Menvila (Althea Troisi de Menvill) no Maltas.

Pateicoties Jūrmalas pilsētas atbalstam, skatītāji konkursa atlasi varēs apmeklēt bez maksas ar ielūgumiem, kurus iespējams saņemt "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās, informē Dzintaru koncertzāles sabiedrisko attiecību speciālists Mārtiņš Pučka.

Jauno dziedātāju sniegumu 5. aprīļa reģionālajā atlases kārtā vērtēs žūrija, kuras sastāvā šogad būs Dzintaru koncertzāles direktors Guntars Ķirsis, Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš, Igaunijas Nacionālās operas direktors Aivars Mae (Aivar Mäe) un Belvederes konkursa Baltijas reģiona pārstāvis, Irkutskas apgabala filharmonijas Gubernatora simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un diriģents Ilmārs Lapiņš.

Pasaulē prestižākais Starptautiskais Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkurss ir izšķirošs notikums jauno dziedātāju karjerā, jo, piedaloties konkursā, viņi iegūst ne tikai naudas balvas, bet arī pastāvīgus sadarbības piedāvājumus. Iepriekšējo dalībnieku un laureātu vidū ir tādas operzvaigznes kā Elīna Garanča, Andžela Georgiū (Angela Gheorghiu), Marina Meščerjakova (Marina Mescheriakova), Ildiko Raimondi (Ildikó Raimondi), Irina Samoilova (Irina Samoilova) un Staņislavs Švecs (Stanislav Schwez), skaidro M. Pučka.

Vīnes kameroperas dibinātāja un ilggadējā vadītāja Hansa Gabora (1924–1994) vārdā nosauktais Belvederes jauno operdziedātāju konkurss pirmoreiz norisinājās 1982. gadā Vīnē, pulcējot talantīgākos un perspektīvākos jaunos dziedātājus. Konkurss strauji iemantoja atzinību gan no dalībnieku, gan žūrijas puses. Pieaugot interesei un konkursa dalībnieku skaitam, kopš 1992. gada dažādās pasaules pilsētās tiek organizētas reģionālās konkursa atlases kārtas, kas šogad notiks vairāk nekā 70 pilsētās visā pasaulē.

Līdz 2013. gadam Starptautiskais Hansa Gabora Belvederes vokālistu konkursa fināls norisinājās Vīnē, bet tagad notiek pasaules slavenākajos opernamos. 2013. gadā konkursa fināls norisinājās Amsterdamā, 2014. gadā – Diseldorfā, 2015. gadā – vēlreiz Amsterdamā, 2016. gadā – Keiptaunā, 2017. gadā – Maskavā, bet 2018. gadā konkurss pirmoreiz norisināsies Latvijā, Dzintaru koncertzālē, un tā ir pirmā reize ne tikai Baltijā, bet arī visā Ziemeļeiropā, norāda sabiedrisko attiecību speciālists.

Konkursa finālā Jūrmalā no 3. līdz 10. jūnijam 160 perspektīvākos un talantīgākos jaunos dziedātājus no visas pasaules vērtēs prestižāko pasaules opernamu direktori no Ņujorkas Metropolitēna, Berlīnes, Drēzdenes, Diseldorfas, Madrides, Hamburgas, Maskavas Lielā teātra, Londonas Karaliskā Koventgārdena, Keiptaunas, Hjūstonas un citiem opernamiem.

Šāda līmeņa starptautisks vokālistu konkurss Latvijā notiks pirmo reizi, un savulaik tas bija nopietns pagrieziena punkts karjerā tādiem pasaulslaveniem operdziedātājiem kā Elīna Garanča, Andžela Georgiū un Egils Siliņš, vēsta M. Pučka.