20.08.2012 16:21

Visi ceļi krustosies Jūrmalas muzejā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

24. augustā pulksten 18 Jūrmalas pilsētas muzejā notiks mākslinieces Aijas Bāliņas izstādes "Ceļi, kas krustojas" atklāšana.

 

Izstādi veido gleznās fiksētā izjūtu, situāciju un gadījumu summa, kas veido visu dzīves ceļu katram un visiem. Autori interesē sastapšanās, mijiedarbība gan dabā, gan dažādās kultūrās, gan vairāk vai mazāk personisko ceļu krustošanās, kas izmaina katra turpmāko gājumu. Ceļa nozīme ne tikai lineārās trajektorijās, bet saplūstot arī krāsu kodiem, kas mākslinieces skatījumā var apzīmēt priekšmetus, dabas elementus, jebkāda veida dzīvas būtnes un galvenokārt personisko iespaidu un sajūtu spektru.

Par izstādi māksliniece Aija Bāliņa stāsta: "Ceļi vienmēr ir vairāki. Daži ved paralēli vienā virzienā, citi satiekas un atkal attālinās. Krustojumos ir kāds zīmīgs punkts vai norāde ceļotājam. Šajā brīdī man rodas iecere jaunai gleznai un sākas jauns ceļš. "

Māksliniece norāda, ka viņas darbus kolēģi un cienītāji raksturo kā impulsīvus. "Piekrītu, ka tas attiecas uz tehniku un gleznošanas manieri. Tomēr tēmas briest lēni un pamazām vairāku gadu garumā. Dažkārt iesāktā glezna transformējas, veidojas jauni slāņi, izmainās sākotnējā iecere, un process it kā apstājas. Maldīšanās periodi mijas ar jaunām atklāsmēm."

A. Bāliņa norāda, ka tad kādu dienu nāk jauns impulss no dabas vai dzīves situācijām, kas ved atpakaļ uz pareizā ceļa. Tas atrisina vēstījumu, krāsu vai kompozīcijas izvēli, dod jaunu virzību un pieliek beigu punktu gleznai. Gadās arī laimīgās stundas, kad pēkšņa impulsa iespaidā nobriest jauna glezna.

"Dienu no dienas uzkrātie vērojumi un domas negaidīti viegli kārtojas laukumos un līnijās. Tās ir manas labākās bildes, ko sajūt un novērtē arī skatītājs," uzsver izstādes autore.

Aija Bāliņa ir māksliniece un dizainere, nodarbojas ar glezniecību, grafiku, dekoratīvo apgleznošanu un mākslas pedagoģiju. 1987. gadā beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas pedagoģijas nodaļu. Mācījusies pie tādiem pasniedzējiem kā Inta Celmiņa, Ivars Heinrihsons, Jānis Zemītis, Valdis Villerušs. Izstādēs piedalās no 1994. gada.

Radošo meklējumu periodi Aijai Bāliņai ir bijuši vairāki. 90. gadu vidū aizraušanās ar baleta tēmu, kas ļauj izteikties ekspresīvā līniju un krāsu valodā. Izstādes Latvijā, Nīderlandē, ASV. Sākoties 2000. gadam, pievēršanās vairāk dizaina izglītības jomai, dekoratīvajai glezniecībai un pedagoģijai Rīgas Amatniecības vidusskolā. No 2002. gada gleznošana ārpus Latvijas, apceļojot Itāliju Grieķiju, Somiju utt., dalība plenēros dažādās Latvijas vietās, kā arī piedalīšanās starptautiskajos mākslas plenēros Venēcijā, Sicīlijā, Marokā, Singapūrā un tiem sekojošās izstādes dod māksliniecei jaunus impulsus gleznošanai, paver jaunas iespējas sevis izteikšanai, informē Diāna Josta, Jūrmalas pilsētas muzeja galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste.

Jūrmalas pilsētas muzejs atrodas Tirgoņu ielā 29, Majoros.