28.01.2018 15:15

Pierīdzinieki soli tuvāk Dziesmu svētkiem

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kā ierasts, arī janvāra trešajā pirmdienā Siguldas pagasta kultūras namā uz mēģinājumu pulcējās jauktie kori. Pie diriģenta pults Siguldas koru apriņķa virsdiriģents Jānis Baltiņš. Kā ierasts, arī janvāra trešajā pirmdienā Siguldas pagasta kultūras namā uz mēģinājumu pulcējās jauktie kori. Pie diriģenta pults Siguldas koru apriņķa virsdiriģents Jānis Baltiņš. no Siguldas pagasta kultūras nama arhīva

Lai arī šķiet, ka līdz jūlijam laika vēl diezgan, katra mēneša trešajā pirmdienā Siguldas pagasta kultūras namā pulcējas vairāki Siguldas un apkārtējo novadu jauktie kori – apmēram 200 dziedātāju –, lai izdziedātu dziesmas, kas skanēs šajos Dziesmu svētkos.

Kā "Rīgas Apriņķa Avīzei" pastāstīja Siguldas koru apriņķa virsdiriģents Jānis Baltiņš, kurš dzīvo Siguldā, bet ikdienā strādā Rīgā, nopietna gatavošanās Dziesmu svētkiem sākusies jau pērn, kad aprises ieguva nākamo svētku programma.

Arī šoreiz Siguldas pagasta kultūras namā, kā ierasts, pulcējās dziedātāji no trim Siguldas koriem – jauktā kora "Atvars" (diriģents Jānis Baltiņš), jauktā kora "Spārni" (diriģente Līga Ādamsone) un Siguldas pagasta jauktā kora "Sigulda" (diriģente Līga Vasiļjeva), Inčukalna jauktā kora "Mežābele" (diriģents Vitalis Kikusts), Mālpils jauktā kora (diriģente Sanita Vītuma) un Sējas novada kora "Sēja" (diriģents Kaspars Ādamsons). Tagad šiem dziedātājiem mēģinājumos pievienojies arī jauktais koris "Saknes" no Ādažiem (diriģents Ārijs Ādamsons).

Kā teic J. Baltiņš, kori jau uz iepriekšējām skatēm bija apguvuši dziesmas, kas skanēs svētku noslēguma koncertā "Zvaigžņu ceļā", un turpina slīpēt savu varēšanu. Lai arī Dziesmu svētkos, kā vienmēr, piedalīsies sieviešu, vīru un senioru kori, šoreiz uzsvars likts uz jaukto koru repertuāru. Tieši tāpēc ir svarīgi, ka mēģinājumos kopā dzied vairāku novadu jauktie kori, tiekoties arī ar Dziesmu svētku virsdiriģentiem un izdziedot dziesmas, kuras viņi svētkos diriģēs, sacīja J. Baltiņš.

Vēl viņš piebilda, ka nav nozīmes, vai koris nāk no maza novada, kā, piemēram, "Sēja" no salīdzinoši nelielā Sējas novada, vai Siguldas, no kuras Dziesmu svētkos piedalīsies pat seši kori. Galvenais ir cilvēku vēlēšanās dziedāt un būt klāt Dziesmu svētkos. Taču, mācoties dziesmas, nelielam korim tās ir vieglāk apgūt, mēģinot kopā ar lielākiem dziedātāju kolektīviem. Un tad jau labu brīdi pirms Dziesmu svētkiem ir garantija, ka koncerta repertuārs būs kvalitatīvi sagatavots.

J. Baltiņš atgādināja, ka pirms simtgades Dziesmu svētkiem 28. aprīlī Siguldā notiks Siguldas koru apriņķa skate.

Jau vēstīts, ka Vispārējie 26. Latvijas dziesmu un 16. deju svētki notiks šogad, Latvijas simtgadē, no 30. jūnija līdz 8. jūlijam, un tiem gatavojas vairāk nekā 1600 kolektīvu no visas valsts.