18.08.2012 08:10

Esmeralda Ermale un "Dullais" smīdinās un liks raudāt Siguldā

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aktrise atzīst, ka jebkurā iestudējumā, kurā jāsastopas ar neierastām situācijām un noteikumiem, aktierim jākļūst elastīgākam. "Mēs izbaudām šos brīžus!" Aktrise atzīst, ka jebkurā iestudējumā, kurā jāsastopas ar neierastām situācijām un noteikumiem, aktierim jākļūst elastīgākam. "Mēs izbaudām šos brīžus!" www.kasjauns.lv

Turpinot tradīciju, šovasar aktieri un režisori aicina baudīt viesizrādes Dailes teātra dienā Siguldā.

"Cilvēki mēdz doties ceļojumos un rod tajos ļoti daudz jauka un iedvesmojoša. Tāpat ir reizēs, kad teātris dodas viesizrādēs. Tas būs ceļojums ar izrādi," teic aktrise Esmeralda Ermale, kura Siguldas iedzīvotājus un viesus priecēs izrādē "Dullais". "Manuprāt, tā ir izrāde par to, kā ļaut bērniem un pieaugušajiem meklēt savas patiesības, uzdrošināties, piepildīt sapņus, dzīvot tā, kā katrs grib. Droši vien tas ir pats galvenais dzīvē," viņa stāsta.

Izrāde veidota pēc Sudrabu Edžus darba motīviem, tās režisors ir Mārtiņš Eihe. Lai gan E. Ermale atveido tēlus Mamma un Sieva, aktrise atzīst, ka šajā izrādē varoņu patiesībā nemaz neesot."Izrādē piedalāmies gandrīz kā paši, nemēģinot iemiesoties konkrētos tēlos. Mēģinām izprast attiecīgo situāciju, kurā autors mūs ieved. Fantazējam un izspēlējam doto tēmu."

Skatuves māksliniece teic, ka izrādes, kurās atļauts fantazēt un improvizēt vairāk nekā citkārt, aktieriem ļauj justies atbrīvotākiem, vieglprātīgākiem un nebēdnīgākiem, vairāk uzdrošināties. "Tas mudina mūs katrā izrādē būt atšķirīgākiem, pēkšņākiem, spontānākiem. Tā ir tāda brīva dzīvošanās situācijā un apstākļos ar tiesībām izpaust savu viedokli," smejas aktrise un atzīst, ka šāda brīva atmosfēra nebūt nav bieži sastopama tradicionālajā lomu spēlē.

E. Ermale teic, ka izrādi "Dullais" allaž pavada daudz smieklu. "Publika uzjautrinās, taču tie nav situāciju komēdiju smiekli. Tie ir smiekli par to, kā uztveram lietas, cik smieklīgi vai muļķīgi reizēm esam." Pēc smiekliem gan tūliņ pat skatītāju acīs sariešoties asaras. "Patiesībā mēs runājam par ļoti nopietnām lietām, bet cenšamies to darīt viegli."

Savukārt vaicāta par viesizrādēm teātru izbraukumos, aktrise teic, ka tas ir piedzīvojums, kurā vienmēr rodas kaut kas savdabīgs un jauns. Kā arī iespēja doties izbraukumā kopā ar kolēģiem, kas liek uz viņiem paraudzīties citām acīm. "Tā ir neierasta situācija, kas ne vienmēr ir ērta. Vienmēr jau vairāk palīdz ierastas lietas, pie kurām vari droši turēties."

Dailes teātra diena Siguldā notiks sestdien, 18. augustā. Tās ietvaros skatītāji varēs baudīt arī Mihaila Gruzdova iestudēto izrādi "12. diena", Regnāra Vaivara režisēto "Aija pēc Jaunsudrabiņa", kā arī noklausīties Raimonda Paula dziesmu programmu "Miers un Bērziņš", vērot Dailes teātra hronikas, kā arī baudīt citas teatrālas aktivitātes.