24.11.2017 10:59

FOTO: "Spēlmaņu naktī" triumfē Liepājas un Daugavpils teātris

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Liepājas teātra aktieri Liepājas teātra aktieri Una Griškeviča

23. novembrī Dailes teātrī notikušajā "Spēlmaņu nakts" ceremonijā tika sadalītas teātra nozares balvas 18 dažādas kategorijās. Visvairāk lauru šogad plūca Liepājas teātra izrāde "Precības", kas tika pie sešām žūrijas balvām: "Gada izrāde", "Gada lielās formas izrāde", "Gada kustību mākslinieks", "Gada režisors", "Gada scenogrāfs" un "Gada kostīmu mākslinieks" (šīs trīs balvas saņēma Maksims Obrezkovs). Šī režisora Sergeja Zemļanska iestudētā izrāde saņēma arī Skatītāju simpātiju balvu.

Pie vairākām balvām tika arī Daugavpils teātris: par "Gada mazās formas" nozīmīgāko iestudējumu atzīta Paulas Pļavnieces iestudētā izrāde "Jubileja '98"; balvu "Gada aktrise otrā plāna lomā" saņēma Kristīne Veinšteina par Līgas atveidojumu šajā iestudējumā. Kategorijā "Gada jaunais skatuves mākslinieks" balvu saņēma aktrise Zanda Mankopa par Džuljetas lomu šā paša teātra izrādē "Iemīlējās muļķis muļķītē" un Kristīnes lomu izrādē "Purva bridējs (-i)".

Nominācijā "Gada sasniegums oriģināldramaturģijā (teksts, luga vai scenārijs)" triumfējusi Justīne Kļava par dramaturģiju izrādei "Jubileja '98".
"Gada aktrises" titulu par Pegijas lomu izrādē "Pielūdzēja Nr.1" saņēma Dailes teātra aktrise Indra Briķe, "Gada aktiera" titulu – Valmieras teātra aktieris Rihards Jakovels par Krustiņa lomu izrādē "Pazudušais dēls". Kā "Gada aktieris otrā plāna lomā" tika apbalvots Latvijas Nacionālā teātra aktieris Arturs Krūzkops par Brenča lomu izrādē "Trīne" un Larsa lomu izrādē "Tuvā pilsēta.

Nominācijā "Gada jaunais skatuves mākslinieks" pie balvas tika aktrise Alise Danovska par Līziņas un Matildes lomu izrādē "Pazudušais dēls" Valmieras Drāmas teātrī un Ņinas Zarečnajas atveidojumu izrādē "Kaija" Latvijas Nacionālajā teātrī.

"Gada gaismu mākslinieka" titulu saņēmis Mārtiņš Feldmanis par gaismu partitūru izrādē "Karalis Līrs" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī un izrādē "Precības" Liepājas teātrī. Par "Gada video mākslinieku" atzīts Artis Dzērve par darbu Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) izrādē "Fausts".

Nominācijā "Gada sasniegums baleta mākslā" godināta baletdejotāja Elza Leimane par Sibillas Veinas lomu izrādē Dailes teātra izrādē "Doriana Greja portrets", Vārnas lomu izrādē "Vārna", Franciskas lomu baletā "Pie zilās Donavas", kā arī Anitras atveidojumu baletā "Pērs Gints" LNOB.

Par "Gada muzikālās partitūras autoru teātrī" atzīti Kristaps Pētersons un Jēkabs Nīmanis par muzikālo noformējumu izrādei "Pazudušais dēls" Valmieras Drāmas teātrī.

"Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu šogad saņēma Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrise Ņina Ņeznamova un Latvijas Nacionālā teātra režisors Mihails Kublinskis.

"Spēlmaņu nakts" žūrijas specbalva pasniegta Kristai Burānei par verbatim tradīcijas inovatīvu attīstīšanu izrādē "Robežas", bet bērnu žūrijas specbalva piešķirta režisora Valtera Sīļa iestudējumam "Savādais atgadījums ar suni naktī" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Savukārt skatītāji par Gada aktieri atzinuši Liepājas teātra aktieri Egonu Dombrovski, bet "Gada aktrises" tituls tika Dailes teātra aktrisei Ilzei Ķuzulei-Skrastiņai.

Par savu mīļāko izrādi, aktieri un aktrisi teātros nobalsojuši 2659 cilvēki, bet Latvijas sabiedrisko mediju portālā "lsm.lv" un balvas interneta vietnē "Spelmanunakts.lv" skatītāji atdevuši 4000 balsis.