10.11.2017 10:56

Mārupes kultūras namā atklāta izstāde "Omītes leģendas"

Autors  www.marupe.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mārupes kultūras namā atklāta izstāde "Omītes leģendas" Mārupes novada pašvaldība

Mārupes kultūras namā ar sirsnīgām sarunām un aizraujošiem stāstiem atklāta izstāde "Omītes leģendas", kur ikvienam interesentam ir iespēja caur mūsu novada senioru dzīves stāstiem, fotogrāfijām un mākslinieku darbiem iepazīt novada vēstures līkločus.

Biedrība "Ievas radošā darbnīca", īstenojot projektu "Omītes leģendas", apkopojusi vēstījumus par Mārupes ģimeņu senioriem – vecmāmiņām, vecvecmāmiņām, opīšiem – esejas, sacerējumus, īsas biogrāfijas, dzeju. Kā dzīvoja, kā strādāja, kā sapņoja un mīlēja. Iegūti arī interesanti foto materiāli no seniem ģimeņu albumiem. Savukārt mākslinieki, iedvesmojoties no stāstu varonēm Genovevas, Guntas un Vincentīnes, radījuši īpašus mākslas darbus.

Atklāšanas pasākumā sirsnīgā un radošā atmosfērā bija iespēja klātienē tikties ar projekta dalībniekiem, māksliniekiem un mūsu stāstu varonēm – vecmāmiņām. Tika apbalvoti arī labāko stāstu autori. Iesniegtos darbus vērtēja rakstnieks Māris Bērziņš, kurš katram projekta dalībniekam bija piemeklējis īpašu grāmatu.

Māksliniece un biedrības "Ievas radošā darbnīca" pārstāve Ieva Caruka par projektu saka: "Tieši mūsu omītes ir tās, kas stāsta par "dzīvo" Latvijas vēsturi, par īstu mīlestību un pamatvērtībām visos laikos. Lai gan seniori labprāt gatavi dalīties un nodot savus vēstījumus nākošajām paaudzēm, diemžēl mums šajā dinamiskajā laikmetā bieži vien nav laika ieklausīties. Man ir patiess gandarījums par šī projekta īstenošanu un iespēju mūsu omīšu stāstiem tikt sadzirdētiem."

Šajā reizē projekta trīs mākslinieces – Ieva Caruka, Santa Intere un Anna Marija Caruka – veica izpētes darbu par Mārupes novada dzimtu vēsturi Tīraines ciemā. Projekts īstenots pateicoties Mārupes novada pašvaldības projektu konkursa "Mārupe – mūsu mājas" iegūtajam finansējumam un ir veltījums Latvijas valsts simtajai dzimšanas dienai.

Vairāk foto skatīt šeit.