27.10.2017 15:39

FOTO: Dienasgaismu ieraudzījusi grāmata "Tikai dziesma nenosalst. "Mikrofons" – Latvijas leģenda"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Dienasgaismu ieraudzījusi grāmata "Tikai dziesma nenosalst. "Mikrofons" – Latvijas leģenda" Ingrīda Punka

Latvijas Radio 1. studijā sirsnīgā, pat ģimeniskā atmosfērā ceturtdien notika grāmatas "Tikai dziesma nenosalst. "Mikrofons" – Latvijas leģenda" atvēršanas svētki. Grāmatas autori ir ilggadējie radio raidījuma "Mikrofons" vadītāji Lia Guļevska un Gunārs Jakobsons.

"Tikai dziesma nenosalst. "Mikrofons" – Latvijas leģenda", ko laidusi klajā A/s "Latvijas mediji", ir grāmata par leģendārā estrādes dziesmu konkursa vēsturi, par tā veidotājiem un dalībniekiem. "Mikrofona" vēsturi cilājot, atlasītas nozīmīgākās lapaspuses, svinīgākie, jestrākie un skandalozākie atgadījumi, kas raksturo gan konkursa lielo nozīmi, gan PSRS laika tikumus un cilvēkus. Grāmatas autoru, radioraidījuma un aptaujas veidotāju, dalībnieku atmiņu stāstus papildina unikāls, iepriekš nepublicētu fotogrāfiju klāsts.

Radio rada māju sajūtu, bet vēl augstākā līmenī šī sajūta bija tad, kad leģendārais radio diktors un žurnālists Gunārs Jakobsons ar kolēģiem izgudroja un 1968. gadā pirmo reizi sarīkoja "Mikrofona aptauju". Radies uz radioraidījuma "Mikrofons" pamata, tā pulcēja ne tikai talantīgus Latvijas mūziķus, komponistus un producentus, bet arī daudzus jo daudzus mūzikas mīļotājus.

Grāmatas autore Lia Guļevska: "Šī nav tikai grāmata par Latvijas radio populārāko raidījumu, tā leģendārajām dziesmu aptaujām un šīs programmas veidotājiem. Grāmata ir par mums visiem. Neatkarīgi no tā, kur katrs atradās – radio studijā vai savā mājā pie radiouztvērēja. Jo "Mikrofons" runāja par visu un ar visiem. Slēgtajā laikā mēs runājām zemtekstos un līdzībās, un cilvēki visu saprata. Tumšajos rudeņos, kad aiz loga pūta nemīlīgi vēji, cilvēki ieslēdza radioaparātu un, klausoties "Mikrofonu", jutās vienoti. Dziesmās, sajūtās, savos sapņos par brīvību."

Grāmatas "Tikai dziesma nenosalst. "Mikrofons" – Latvijas leģenda" atvēršanas svētkos piedalījās grāmatas autori, aptauju veidotāji un dalībnieki, radio tagadējie un bijušie darbinieki.