19.10.2017 18:14

FOTO: Atklāta Nacionālā teātra LMT Jaunās zāles piebūve

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
FOTO: Atklāta Nacionālā teātra LMT Jaunās zāles piebūve Una Griškeviča

Ceturtdien durvis saviem skatītājiem vēra jaunā Latvijas Nacionālā teātra ēkas piebūve. Turpmāk teātra skatītājiem ieeja LMT jaunajā zālē būs no pilsētas kanāla puses.

Jaunās piebūves pirmajā stāvā atrodas ieeja, vestibils, lifts cilvēkiem ar īpašam vajadzībām, garderobe, kāpņu telpa un vēdināšanas kamera. Otrajā stāvā ir halle, kafejnīca ar skatu uz pilsētas kanālu, tualete cilvēkiem ar kustību traucējumiem un kāpņu telpa, savukārt trešajā stāvā – halle, tualetes, divas skatītāju zāles palīgtelpas un kāpņu telpa ar ieeju skatītāju zālē. Stikla fasādes kopējais laukums ir 141 kvadrātmetrs, tai skaitā otrā stāva bīdāmā stikla ārsiena.

Svinīgo pasākumu ar savu klātbūtni pagodināja kultūras ministre Dace Melbārde, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks, Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs, Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis, LMT prezidents Juris Binde un būvniecības kompānijas "Velve" valdes priekšsēdētājs Ainārs Leitēns.

"Latvijas Nacionālais teātris ieņem ļoti nozīmīgu vietu mūsu valsts veidošanās stāstā un esmu gandarīta, ka remontdarbi ir pabeigti jau šogad, lai varētu daudzveidīgos pasākumos šeit atzīmēt Latvijas valsts simtgadi," atklāšanas pasākumā pauda kultūras ministre Dace Melbārde.

Savukārt Andris Ameriks uzsvēra: "Mēs pārāk maz ikdienā uzsveram pozitīvas lietas, bet šodien mēs atklājam vietu, kur radīsies ne tikai pozitīva domāšana, bet būs iespēja garīgi savu domāšanu uzlādēt. Tas bija mūsu pašcieņas jautājums, sagaidot valsts simtgadi, atjaunot Latvijas Nacionālā teātra ēku – vietu, kur ir dzimusi mūsu valsts. Un Rīgas pilsētas pašvaldībai ir patiess gandarījums, ka sabiedrībai nozīmīgas celtnes tiek atjaunotas, pateicoties lieliskai sadarbībai ar Kultūras ministriju un tās pakļautības iestādēm."

Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis atzina: "Man ir milzu prieks, ka šī skaistā piebūve ir tapusi un ka tā ļoti patīk mūsu aktieriem un teātra darbiniekiem, ceru, ka priecāsies arī skatītāji."

Savu gandarījumu pauda arī LMT prezidents Juris Binde: "Atskatoties uz līdz šim sasniegto un paveikto, man ir gandarījums, ka LMT kā Latvijas Nacionālā teātra ilggadējs atbalstītājs varējis būt līdzās ne tikai teātra, bet arī jauno mākslinieku izaugsmē. Līdz ar LMT Jaunās zāles atklāšanu godam tiek gaidīta ne tikai valsts simtgade, bet arī teātra simtā sezona. Turklāt, lai spētu priecēt un pulcēt vēl plašāku mākslas cienītāju loku, pēc veiktās pārbūves teātris kļuvis pieejamāks. Novēlu, lai pārmaiņas telpā nes jaunu elpu radošai iedvesmai un jauniem sasniegumiem!"

Jāpiebilst, ka piebūves fasāde ir analoga jau esošajai teātra piebūvei un tās apdarē tika izmantoti atbilstoši apdares materiāli un krāsu toņus. Ir atjaunots arī esošais piebraucamā ceļa un ietves asfaltbetona segums 990 kvadrātmetru platībā no Krišjāņa Valdemāra ielas līdz jaunajam piebūves apjomam un gar ēku izveidotas jaunas autostāvvietas.

Latvijas Nacionālā teātra ēkas fasādes atjaunošu un piebūves celtniecības darbus pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma veica būvniecības kompānija "Velve". Kopumā ēkas piebūves celtniecības, fasādes atjaunošanas un labiekārtošanas darbu izmaksas ir 1,08 miljoni eiro.