10.10.2017 11:55

Foto: Siguldā atklāta kaligrāfijas izstāde "Dzimtas koks"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Foto: Siguldā atklāta kaligrāfijas izstāde "Dzimtas koks" A. Stiglics. Video: Reinis Janulis

Pagājušajā piektdienā, 6. oktobrī, Siguldas novada bibliotēkas izstāžu zālē tika atklāta kaligrāfijas izstāde "Dzimtas koks", kura tapusi, noslēdzoties vienam no Siguldas pašvaldības finansētajiem kultūras projektiem – papīrmākslas darbnīcas "Viktora vēstules" kaligrāfijas kursiem.

Izstādē aplūkojami deviņu dažādu autoru darbi, katrs atšķirīgs stilistikā un iecerē, taču tos vieno kaligrāfijas māksla un pētniecība, apkopojot un mākslinieciski vizualizējot materiālu par kādas konkrētas dzimtas koku, informē Inta Janule.

Kā izstādes atklāšanā teica šī projekta autore Zinaīda Ceske, līdz izstādei "Dzimtas koks" nonākuši tikai pacietīgākie kursanti, jo sākumā kaligrāfijas nodarbības apmeklēja apmēram trīsreiz vairāk interesentu, ka vajadzējis veidot pat vairākas grupas. Taču kaligrāfija ir skaistas rakstīšanas māksla, izmantojot spalvu un tušu, un tā prasa neizmērojamu pacietību, kā arī daudzkārtējus atkārtojumus un vingrināšanos, tajā skaitā nebeidzamu mājasdarbu pildīšanu, lai šīs prasmes attīstītu, tāpēc pamazām atkrituši tie, kam vai nu trūka šīs pacietības, vai nu laika.

Arī izstādes darbu autores, izstādes atklāšanā sakot paldies Siguldas novada pašvaldībai un savai pasniedzējai Zinaīdai Ceskei, atzina, ka gan kaligrāfija, gan pats process, kurā notika jau izstādes darba veidošana, ir gluži kā meditācija un kā satikšanās ne tikai ar izaicinājumiem, bet arī ar sevi un savu dzimtu, tā bija nezināmo robežu paplašināšana.

Savukārt izstādes atklāšana 6. oktobra vakarā bija svētki. Svētki kaligrāfijas mākslai, svētki pabeigtam darba posmam, svētki visiem, kas tajā iesaistījās, un svētki dzimtām un ģimenēm, kuru dzimtas koki, neparasti un skaisti vizualizēti, kaligrāfiskajos rakstos ierakstīti, līdz 20. oktobrim apskatāmi Siguldas novada bibliotēkā, norāda I. Janule.