09.10.2017 12:56

Šonedēļ sāksies jaunās mūzikas festivāls "Arēna"

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Šonedēļ sāksies jaunās mūzikas festivāls "Arēna" publicitātes

Šo sestdien, 14. oktobrī, ar unikālu projektu "Četras telpas" sāksies sešpadsmitais jaunās mūzikas festivāls "Arēna". Kā stāsta tā direktore Antra Dreģe, šā gada festivālā klausītājus gaida latviešu un ārzemju komponistu pasaules pirmatskaņojumi, tikšanās ar izciliem Latvijas un ārvalstu mūziķiem, kā arī īpašs koncertceļojums ar "Arēnas" trolejbusu visas dienas garumā.

Festivāla atklāšanas projekta "Četras telpas" ietvaros visas dienas garumā klausītājiem būs iespēja secīgi apmeklēt četrus koncertus dažādās Rīgas vietās. Pilnībā šo muzikālo piedzīvojumu varēs izbaudīt, dodoties braucienā ar īpašo "Arēnas" trolejbusu, kas ļaus dzirdēt gan koncertus, gan stāstus par mūziku un dzīvi.

"Pirmo projekta koncertu "Folkmūzikas pēcpusdiena Kalnciema kvartālā" būs iespējams dzirdēt 14. oktobrī plkst. 11.00, 12.30 un plkst. 14.00 Kalnciema kvartālā, kur ar folkmūzikas programmu uzstāsies Staņislavs Judins un Asnate Rancāne. Apvienojot atšķirīgās muzikālās pieredzes – Staņislava improvizācijas un kompozīcijas ar Asnates zināšanām par etnisko mūziku un folkloru –, radies kopējs improvizācijas projekts, kurā oriģinālmūziku ar tautasdziesmu tekstiem papildina tautas melodiju apdares," par pirmo projektu stāsta Antra Dreģe.

Turpinājumā klausītāji būs aicināti uz elektroakustisko koncertu "Sapņu zvēri", kas plkst. 13.30, 14.30 un 15.30 notiks kluba "ONEONE" pagrabā (Šarlotes ielā 18). Šajā koncertā vokālā grupa "Putni" piedāvās divu skaņdarbu pasaules pirmatskaņojumus. Šveiciešu komponists Beats Gīzins, kura elektroakustisko kameroperu "Marienglass" Latvijas klausītāji iepazina pirms diviem gadiem, šogad festivālā atgriežas ar jaundarbu "Traumtiere" ("Sapņu zvēri). Savukārt jaunais latviešu komponists Platons Buravickis festivālam radījis jaundarbu "Sprut" astoņām sieviešu balsīm un oktofoniskajai elektronikai.

Par trešo koncertu "Suņi, sievietes, dievi un spoki" ("Dogs, Women, Gods and Ghosts") Antra Dreģe teic – to šajā dienā būs iespējams dzirdēt tikai vienu reizi plkst. 17.00 Ģertrūdes ielas teātrī: "Tajā tiksimies ar "The Alpaca Ensemble" no Norvēģijas un dziedātāju Alvīni Pričārdu, kuru klausītāji iepazina pagājušā gada festivālā. Viņu izpildījumā dzirdēsim kompozīcijas, kas spilgti un oriģināli reprezentē mūsdienu muzikālā teātra valodu. Programmā izskanēs arī britu komponista Džastina Konolija darba pasaules pirmatskaņojums."

Festivāla direktore atgādina, ka tos klausītājus, kuri visus šos koncertus vēlēsies izbaudīt "vienā piegājienā", festivāls "Arēna" pirmo reizi vēsturē aicinās doties neatkārtojamā muzikālā koncertceļojumā ar īpašo "Arēnas" trolejbusu, kas jau plkst. 13.00 klausītājus sagaidīs Rīgas centrā, lai aizvestu uz koncertu "Folkmūzikas pēcpusdiena Kalnciema kvartālā". "Pēc tam brauciena dalībnieki varēs doties uz nākamo koncertu "Sapņu zvēri", bet ceļojumu noslēgs koncerts "Suņi, sievietes, dievi un spoki" Ģertrūdes ielas teātrī."

Turpinot iepriekšējā gadā uzsākto tradīciju, 14. oktobra vakarā plkst. 21.00 klubā "Nemiers" festivāls piedāvās pasākumu "Klubu nakts", kur akadēmiskās mūzikas īskoncerti dzīvā izpildījumā mīsies ar dīdžeju veidotu deju mūziku uz akadēmiskās mūzikas materiālu pamata. Šogad Klubu naktī piedalīsies dīdžeji Toms Auniņš, Oriole, kā arī Veronika Zubairova (klavieres) un Vita Rozēna (flauta).

Visa festivāla programma pieejama mājaslapā: www.arenafest.lv. Biļetes uz koncertiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" tīklā.