07.08.2012 17:35

D. Kalns: Sigulda ir labojusies – Opermūzikas svētki nākamgad būs

Autors  Raivis Bahšteins
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Aizvadītajā nedēļā gandrīz 12 000 skatītāju apmeklēja 20. Opermūzikas svētkus Siguldā. To organizators Dainis Kalns pēc izskanējušajām bažām par svētku nākotni atkal ir cerību pilns.

D. Kalns ir gandarīts par operzvaigžņu sniegumu, neskatoties uz pašmāju dīvas Maijas Kovaļevskas veselības problēmām. Patiecoties viņa plašajiem kontaktiem visā pasaulē, bija iespēja šurp steidzami atvilināt Krievijas prīmu Viktoriju Jastrebovu. "Kad strādāju par ķirurgu, operējot slimnieku, rezultātā viņam vajadzēja kļūt veselam. Opermūzikas svētkiem man ir tāda pati pieeja – visam jāizdodas," vērtē D. Kalns, agrākais Siguldas slimnīcas ķirurgs.

D. Kalns atklāja, ka viņš turēs pie vārda Siguldas novada domes priekšsēdētāju Uģi Mitrevicu ("Reģionu alianse"), kurš solījies no pašvaldības budžeta pilnībā segt svētku izmaksas 2014. gadā, kad Sigulda būs oficiālā partnere Rīgas Eiropas kultūras galvaspilsētas pienākumos. Tomēr D. Kalns atvērt savas ģimenes maku vairs negrasoties arī nākamgad, tāpēc cer uz drīzāku pašvaldības palīdzību. Ieguldījis aptuveni 8000 latu šāgada svētku popularizēšanā un reklamēšanā, D. Kalns to sauc par artavu Siguldas tēla spodrināšanā, par ko viņam kā svētku rīkotājam neviens nemaksā.

Svētdien vakarā, noslēdzoties Opermūzikas svētkiem, Siguldas novada dome medijiem izsūtīja preses relīzi, kurā norāda, ka šogad pasākuma norisē iesaistījusi 35 pašvaldības speciālistus, kā arī līdzfinansējusi vairāk nekā 15 590 latus. D. Kalns gan ir skeptisks – viņš estrādi sakoptu arī par mazāku summu, bet pārējo novirzītu pasākuma mākslinieciskās kvalitātes nodrošināšanai, kas nākusi ar smagu darbu un pateicoties ieguldītajiem privātajiem līdzekļiem. Turklāt, iespējams, lielāko summas daļu dome iztērējusi divos tās rīkotajos banketos. Mākslinieciskā procesa nodrošināšanai dome nav palīdzējusi, stāsta D. Kalns.

Pēc galā koncerta D. Kalns gan norādīja, ka aiz finansēm stāv pats galvenais, un tā ir Opermūzikas svētku mākslinieciskā vērtība. Kā atzinis pasaules labākais dramatiskais tenors, pašmāju operzvaigzne Aleksandrs Antoņenko, kvalitātes latiņu D. Kalns pacēlis tik augstu, ka augstāk ir gandrīz neiespējami. D. Kalns pats saka – savos 68 gados reti esot dzirdējis tik lielisku opermūzikas sniegumu, kāds izskanēja galā koncertā svētdien Siguldā.

Siguldas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Jurkāne apstiprināja, ka jau pašlaik Siguldas novada pašvaldība svētku organizatoram D. Kalnam izteikusi gatavību uzņemties svētku praktisko un finansiālo organizēšanu, dodot iespēju viņam pilnvērtīgi pievērsties mākslinieciskajai programmai. Pēc ķīviņiem ar Siguldas novada domi par finansējumu un pilsdrupu estrādes mājīgumu opermūzikai tagad D. Kalns par pašvaldības piedāvājumu jūtas pat apmulsis un vairākkārt atzvana, lai uzsvērtu svētku māksliniecisko vērtību un izteiktu atzinību U. Mitrevica pretimnākšanai.

"Izskatās, ka sadarbība būs ļoti pozitīva un svētki turpināsies. Sēdīsimies tuvākajās dienās pie sarunu galda," norāda D. Kalns, kurš vēl pagājušās nedēļas nogalē Opermūzikas svētku nākotnei neteica ne jā, ne nē.

Tiesa, Siguldas mēra rīkotajā pieņemšanā, lai cik neloģiski tas arī būtu, ne D. Kalns, ne operzvaigznes nepiedalījās, jo tā notika tikai stundu pirms Dž. Verdi operas "Traviata" iestudējuma sestdien, kad māksliniekiem un organizatoriem bija vislielākā spriedze.

D. Klans norāda, ka šogad krietni augušas viesmākslinieku aviobiļešu cenas, savukārt mēģinājumu nodrošināšana starp Rīgu un Siguldu vien izmaksājusi vairāk nekā 1000 latu. "Finansējumu līdz šim ieguvām no biļešu pārdošanas, diedelējot sponsorus, kā arī pieliekot no personīgajiem līdzekļiem," bilst D. Kalns. Nākamgad viņš vēlas noturēt kvalitātes latiņu, nevis skaitīt santīmus.

Pēc ķīviņiem ar Siguldas novada domi par finansējumu un pilsdrupu estrādes mājīgumu opermūzikai D. Kalns par pašvaldības jauno piedāvājumu jūtas pat apmulsis.Pēc ķīviņiem ar Siguldas novada domi par finansējumu un pilsdrupu estrādes mājīgumu opermūzikai D. Kalns par pašvaldības jauno piedāvājumu jūtas pat apmulsis. Foto: Krišjānis Grantiņš