22.09.2017 07:42

Top Zigmara Liepiņa operas "Turaidas Roze" jauniestudējums

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Top Zigmara Liepiņa operas "Turaidas Roze" jauniestudējums Una Griškeviča

28. septembrī Latvijas Nacionālajā operā notiks komponista Zigmara Liepiņa operas "Turaidas Roze" pirmizrāde. Kā ceturtdien notikušajā preses konferencē pavēstīja komponists, šis iestudējums ir muzikāli un dramaturģiski pārveidota pirms septiņpadsmit gadiem uzvestās operas "No rozes un asinīm" redakcija.

"Faktiski no iepriekšējās izrādes nekas daudz nav palicis pāri; arī izrādes nobeigums nav tāds, kā toreiz, jo mani neapmierināja tā risinājums," saka komponists Zigmars Liepiņš.

Viņš arī piebilst, ka, pārskatot latviešu operu iestudējumus LNO, ir secināts, ka šobrīd to nav pārāk daudz (repertuārā pašreiz ir A.Maskata "Valentīna" un Ē. Ešenvalda "Iemūrētie", savukārt nākamsezon tiek domāts par A.Dzenīša operas "Dauka" atjaunojumu), tādēļ viņš nolēmis ķerties pie sava darba pārrakstīšanas.

"Kopā ar Kasparu Dimiteru nolēmām, kā atrisināt operas finālu, kā attaisnot Burves tēla parādīšanos, un kopumā šis stāsts par mīlestību, kaislībām un ciešanām mums šķita ļoti piemērots, tādēļ atgriezāmies pie operas otrās redakcijas. Paiet laiks, un rodas vēlme nevis vienkārši atskatīties pagātnē, bet drīzāk – ieskatīties no jauna, ielūkoties vērtīgāk šķietami labi zināmajā leģendā par Maiju un viņas likteni.

Priecājos, ka līdzās vecajam cīņubiedram, libretistam Kasparam Dimiteram, "Turaidas Rozes" iestudējuma procesā varēju sadarboties ar jaunu radošo komandu un lieliskiem solistiem!" atzīst Z.Liepiņš, uzsverot, ka iestudējums būs īpašs arī ar to, ka tajā piedalīsies lielākā daļa pašreizējo latviešu operdziedātāju.

Savukārt par operas nosaukuma maiņu viņš ar smaidu teic, ka Mikus Čeže norādījis uz to, ka vārds "asinis" operas nosaukumā neesot nekas labs, tādēļ nosaukumu vajadzētu mainīt: "Tolaik, kad operas iestudējums tapa pirmo reizi, visai aktīvi darbojās Imanta Kalniņa grupa "Turaidas Roze", tādēļ to kā operas nosaukumu īsti nevarējām izmantot. Savukārt tagad viņi ir mazliet pieklusuši, turklāt – stāsts jau ir par Turaidas Maiju, tādēļ nosaukums "Turaidas Roze" šķita vispiemērotākais."

Režisore Ināra Slucka atklāj, ka pie operas iestudējuma strādā ar lielu interesi, turklāt kopā ar dramaturgu Miku Čeži viņa pirms tam izpētījusi ļoti daudz un dažādus materiālus, lai secinātu – stāsts par notikumiem Turaidā ap 1620.gadu tomēr ir un paliek tikai skaista leģenda, kuras izklāsts mēdz būt atšķirīgs detaļās, bet ir nemainīgs savā kodolā, jo visi dokumenti un protokoli, kas varētu liecināt, ka tā tiešām ir noticis, esot tikai pārstāsti.

"Ar līdzīgu leģendu par meiteni un puisi, kas viens otru mīlēja, bet nevarēja apprecēties, tādēļ labāk devās nāvē, saskāros vēl skolas gados, kad mācījos Saldū. Viņu kapavieta ir Kalnsētas parkā, kur kopā ar skolasbiedrenēm pavasaros nesām vizbulītes..." atminas režisore.

Atgriežoties pie jaunā operas iestudējuma, I.Slucka uzsver, ka tomēr cilvēkiem ir nepieciešams ticēt šai leģendai, kuras galvenā tēma ir mīlestība: "Līdz ar to mēs šai leģendai bijām ļoti atvērti, un pats galvenais – mīlestība – tajā ir saglabāta. Bet, protams, kā jau tika minēts, izrādei ir jauns fināls un jaunas Maijas tēla interpretācijas."

Režisore ir ļoti pateicīga savai komandai, ar kuru kopā strādā pie jauniestudējuma veidošanas: diriģentam un izrādes muzikālajam vadītājam Mārtiņam Ozoliņam, diriģentam Jānim Liepiņam, horeogrāfei Elitai Bukovskai, videomāksliniekam -8, scenogrāfam Mārtiņam Vilkārsim, kostīmu māksliniecei Jolantai Rimkutei (Lietuva), gaismu māksliniekam Damiram Ismagilovam (Krievija) un dramaturgam Mikum Čežem.

Maijas loma jauniestudējumā uzticēta Laurai Teivānei, Marlēnai Keinei un Jūlijai Vasiļjevai, Jakubovska lomā būs Jānis Apeinis, Rihards Mačanovskis un Juris Ādamsons, Burve – Dana Bramane un Sonora Vaice, Greifs – Krišjānis Norvelis un Armands Siliņš, Viktors - Raimonds Bramanis un Juris Jope, Lūzma – Laura Grecka un Ilona Bagele, Brukūzītis – Mihails Čuļpajevs un Viesturs Jansons, Madaļa – Sabīne Krilova un Laura Purena, Skudrics – Kalvis Kalniņš un Rihards Millers. Iestudējumā piedalīsies arī Latvijas Nacionālā baleta dejotāji, Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas audzēknes, Latvijas Nacionālās operas koris un orķestris.

Jāpiebilst, ka "Turaidas Rozes" pirmizrāde 28. septembrī būs pirmais Latvijas Nacionālās operas un baleta iestudējums, kuru tiešraidē varēs skatīties Latgales vēstniecības "Gors" Mazajā zālē. Savukārt muzikoloģes Lienes Jakovļevas vadītās "Sarunas pirms pirmizrādēm" par "Turaidas Rozi" notiks 25. septembrī 18.30 Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē.

Biļetes uz izrādi var iegādāties Latvijas Nacionālās operas un "Biļešu Paradīzes" kasēs.