15.09.2017 12:09

Starptautisko folkloras festivālu "Rudenāji" Katlakalnā veltīs rudens laika tautas tradīcijām

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Starptautisko folkloras festivālu "Rudenāji" Katlakalnā veltīs rudens laika tautas tradīcijām publicitātes

No 22. līdz 24. septembrim norisināsies Katlakalna IV starptautiskais folkloras festivāls "Rudenāji 2017", kas veltīts rudens laika tautas tradīcijām. Līdz ar pašmāju folkloras grupām festivālā piedalīsies pārstāvji no Lietuvas, Igaunijas, Gruzijas un Čehijas.

 

Katlakalna folkloras kopas "Rāmava" pārstāve Gunta Saule pastāstīja, ka šāgada "Rudenājos" viesosies etnogrāfiskā kopa "Riho" no Gruzijas, lietuviešu kopa "Žaisa" no Kauņas un igauņu tradīciju pārstāvji "Pärimuslaulu Seltsing". Interesanta solās būt tikšanās ar Čehijā dzīvojošo latviešu kopu "Krusa". Latgali festivālā pārstāvēs Baltinavas etnogrāfiskais ansamblis (att.), Vidzemi – ģimeņu kopa "Putni", Kurzemi – Brocēnu "Virza", bet no Rīgas ieradīsies kopas "Grodi", "Garataka" un "Skandinieki". Festivāla mājinieki – Katlakalna kopa "Rāmupe", kam pievienosies arī Katlakalna ģimeņu kopa "Lizda".

Festivāla atklāšanas ceremonija notiks piektdien, 22. septembrī, plkst. 18.00 pie Katlakalna tautas nama. Plkst. 19.30 plānots doties lāpu gājienā uz Sauliešu pilskalnu. "22. septembris ir Baltu vienības diena. Sācies kā Saules kaujas (1236.gadā) pieminēšanas pasākums, tas laika gaitā izveidojies kā baltu un visu brīvību alkstošo tautu solidarizēšanās notikums. Arī mēs šo vakaru sāksim ar tautu vienības daudzināšanu. Pēc tam dziesmās, dančos, rotaļās un rituālos tiks svinēti Rudenāji," teic G. Saule.

Festivāla otrajā dienā pie Katlakalna tautas nama festivāla dalībnieki svinēs Saberus – Rudenāju tirgu. Skanēs dziesmas, ies rotaļās un dančos, notiks dažādas atjautības un spēka sacīkstes, kā arī dziesmu konkurss, kurā varēs piedalīties ikviens skatītājs ar savu, ģimenes vai dzimtas mīļāko dziesmu. Gan bērni, gan pieaugušie varēs piedalīties dažādās meistardarbnīcās.

Kā skaidro G. Saule, Saberu nosaukums nācis no senas tradīcijas rudens svētku laikā ziedot un sabērt kopā rudens veltes: "Mēs veidosim lielo Katlakalna Saberu skulptūru un aicinām ikkatru ņemt līdzi kādu ziedu, dārzeni, graudu sauju vai rudens augli sava paša sētas un Katlakalna tālākai labklājībai."

Par to, lai Saberu svētku dalībnieki būtu paēduši, gādās ēdinātāju uzņēmums "Sviesta pika", kā arī būs iespēja iegādāties kādu putojoša kvasa vai alus kausu. Protams, līdztekus vispārējai svinēšanai varēsim klausīties visu festivāla viesu kopu uzstāšanos. Plkst. 17.00 notiks īpašais ārzemju viesu koncerts, bet plkst. 19.00 Katlakalna tautas namā sāksies festivāla dalībnieku radošais uzvedums "Apjumību dzīres".

Svētdien festivāla "Rudenāji" dalībnieki viesosies Etnogrāfiskajā Brīvdabas muzejā, kur no 11.00 līdz 14.00 kuplinās te notiekošos ikgadējos Rudens ražas svētkus.

Festivālu rīko Katlakalna tautas nams, atbalsta Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds.