05.08.2012 09:56

Maija Kovaļevska slimo, uz skatuves Siguldā "jāmirst" krievu operas zvaigznei

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
 Viktorija Jastrebova uz Siguldas pilsdrupu estrādes skatuves. Dziedātāja ir ļoti populāra ne tikai dzimtajā Krievijā, bet arī visā pasaulē. Viņa sevi pierādījusi gan Londonas Karaliskajā operā, gan Milānas operā “La Scala”. Viktorija Jastrebova uz Siguldas pilsdrupu estrādes skatuves. Dziedātāja ir ļoti populāra ne tikai dzimtajā Krievijā, bet arī visā pasaulē. Viņa sevi pierādījusi gan Londonas Karaliskajā operā, gan Milānas operā “La Scala”. Raivis Bahšteins

Sestdienas vakarā Opermūzikas svētku ietvaros Siguldas pilsdrupu estrādē notika krāšņs Džuzepes Verdi operas "Traviata" brīvdabas iestudējums Edmunda Freiberga režijā.

Siguldieši bija pārsteigti par operas baudītāju automašīnu lielo skaitu – tās aizņēma plašos oficiālos stāvlaukumus un rindojās pat ielu malās. Skatītāju bija tik daudz, ka ieejas biļešu īpašniekiem, lai nokļūtu pilsdrupu estrādē, bija jāizstāv gara rinda, kas sākās jau Siguldas jaunās pils dārzā.

Ieskanoties izrādes mūzikai, publika sastinga, lai ieraudzītu operas galvenās lomas atveidotāju. Tā kā ceturtdien tika paziņots par to, ka pašmāju operzvaigzne Maija Kovaļevska izrādē nepiedalīsies slimības dēļ, viņas vietā stājās un Violetas Valerī lomā iejutās Krievijas Marijas operteātra soliste Viktorija Jastrebova. Violetas mīļotā vīrieša Alfrēdo Žermona lomu izpildīja krievu megazvaigzne Jevgeņijs Akimovs, jo arī M. Kovaļevskas plānotais partneris Pavols Bresliks cīnās ar veselības problēmām. Režisors Edmunds Freibergs stāsta, ka pirmo reizi karjerā operu nācies iestudēt tik ātri.

"Praktiski darbs noritēja tikai četras dienas. Parasti operu iestudē mēnesi vai divus. Atbrauca mākslinieki, viņi muzikālo pusi jau bija iestudējuši. Es šajās dienās nevarēju un negribēju pārveidot aktiera izpratni par lomu. Tāpēc mēģināju to visu savienot un iekļaut vienā harmoniskā inscinējumā."

E. Freibergs atzīst, ka iestudējot operu, galvenie uzdevumi no teātra režijas neatšķiras, taču lielākā atšķirība esot mūzika. "Iestudējot jebkuru operu, klāt ir otrs režisors un tā ir mūzika. Viņa režisē, pasaka priekšā, tāpēc jāmēģina mūzika uztvert un atklāt ne tikai mūziķiem un dziedātājam, bet arī režisoram. Iestudējot operu, režijā neko nevar darīt pret mūziku."

E. Freibergs atklāj, ka operas "Traviata" mūziku klausījies visu vasaru un rūpīgi ar to iepazinies. Režisors teic, ka darboties kopā ar tik izcilām personībām esot bijis gan interesanti, gan pagodinošo. "Man ir tāda sajūta, ka būšu vairāk ieguvis, nekā šajās četrās dienās būšu varējis izdarīt." Izrādes scenogrāfiju veidojis Reinis Suhanovs.

Lai gan E. Freibergs plašākai publikai pazīstams kā teātra režisors, viņa radošajā pieredzē ir ne mazums mūziklu: "Parīzes Dievmātes katedrāle" Latvijas Nacionālajā operā, Jāņa Lūsēna komponētajās izrādēs "Sfinksa" un "Indriķa hronika" u.c.