25.08.2017 12:32

"Kodols" iesaka: Pieminot "Baltās grāmatas" autoru

Autors  Ieva Karlsberga, Ģirts Kondrāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Kodols" iesaka: Pieminot "Baltās grāmatas" autoru publicitātes

25. augustā aprit 140 gadi, kopš dzimis latviešu rakstnieks, gleznotājs un kaislīgais makšķernieks Jānis Jaunsudrabiņš. Pat daudz nedomājot, tūdaļ prātā nāk viņa "Baltajā grāmatā" aprakstītās ainas, "Zaļā grāmata", romāni "Jaunsaimnieks un velns", "Nauda", "Aija"; garstāsti "Vēja ziedi" un "Uršulīte", eseja "Piemini Latviju!", stāstu krājums "Ar makšķeri" un daudz kas cits.

Kādu laiku J. Jaunsudrabiņš dzīvojis Pierīgā – Ropažos uzcēlis māju un no Garkalnes, kur viņam Saules ielā 1 atklāts piemiņas akmens, 1944. gadā devies trimdā.

Par godu rakstnieka jubilejai Garkalnes novada dome un J. Jaunsudrabiņa piemiņas istabas veidotāji šo piektdien atklās izziņas taku gar Dūņezeru un Peldezeru. Atgādinot par J. Jaunsudrabiņa tuvajām attiecībām ar dabu, pasākuma dalībniekiem tiek solīts gājiens ar kailām kājām pa sajūtu taku un zivju zupa.

"Vectēvs, kas bīstamāks par datoru"

Pagājušās nedēļas nogalē bija jaunās pašmāju filmas "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru" pirmizrāde, un to jau iespējams skatīties gan Rīgā, gan citviet Latvijā. Droši varu teikt, ka šī ir filma visai ģimenei. Būs pamācoši un jautri gan bērniem, gan vecākiem, gan vecvecākiem.

Sižets ir it kā vienkāršs, bet tajā pat laikā aizraujošs. Astoņgadnieka Oskara (Markuss Jānis Eglītis) vasaras brīvdienas lauku mājās sākas kā nebeidzams cīniņš ar vectēvu (Mārtiņš Vilsons), bet pārvēršas abu vīru draudzībā, kas spēj izpestīt vecmāmiņu (Akvelīna Līvmane) no viņas skolnieka vietējā deputāta (Mārtiņš Meiers) iecerētās avantūras.

Šī ir viena no "Latvijai – 100" projekta filmām. Tās režisors ir Varis Brasla, scenārija autors – Alvis Lapiņš. Filmā redzēsiet arī Uldi Dumpi, Inesi Pudžu, Lauri Dzelzīti.

Lasīt 3408 laiki