03.08.2012 15:10

Inčukalna Maestro saņēmis fonda ”Lāčplēsis” Goda zīmi

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vitali Kikustu pamatoti sauc par Inčukalna Maestro, jo viņš no 1966. gada vada jaukto kori ”Mežābele”, 1983. gadā tieši viņš Inčukalnā izveidoja pūtēju orķestri, un 1992. gadā viņš bija tas, kurš šajā novadā nodibināja mūzikas skolu, kas kļuva par kadru kalvi orķestrim. Attēlā kopā ar Inčukalna jaunajiem pūtējiem. Vitali Kikustu pamatoti sauc par Inčukalna Maestro, jo viņš no 1966. gada vada jaukto kori ”Mežābele”, 1983. gadā tieši viņš Inčukalnā izveidoja pūtēju orķestri, un 1992. gadā viņš bija tas, kurš šajā novadā nodibināja mūzikas skolu, kas kļuva par kadru kalvi orķestrim. Attēlā kopā ar Inčukalna jaunajiem pūtējiem. Krišjānis Grantiņš

Inčukalna Maestro Vitalis Kikusts ir apbalvots ar Latvijas valsts aizsardzības fonda "Lāčplēsis" apbalvojumu – Goda zīmi, kas izlieta bronzā.

Atzinība viņam izteikta par patriotismu latviešu tautas kora mūzikas kultūras mantojuma saglabāšanā un popularizēšanā.

Vitalim Kikustam "Lāčplēša" fonda goda zīmi svinīgi pasniedza "Jāzepa Vītola Mūzikas dienās" jūlija beigās Gaujienā. Vispārējo latviešu dziesmu svētku virsdiriģents Edgars Račevskis komentē: "Vitalis Kikusts ar savu jaukto kori „Mežābele" ir piedalījies gandrīz visos Jāzepa Vītola mūzikas svētkos Gaujienā, reāli atbalstīdams tos. Īpašs paldies viņam pienākas par to, ka pēdējos četrus vai piecus gadus Maestro uz šiem svētkiem ir atvedis arī paša izveidoto un izaudzināto Inčukalna pūtēju orķestri. Tas ir ļoti svarīgi, jo pūtēju orķestra klātbūtnē svētku koncerts iegūst daudz spēcīgāku un vērienīgāku skanējumu. Paldies Vitautam, ka viņš no sirds atbalsta Jāzepa Vītola Mūzikas svētku tradīciju Gaujienā!"

Vitali Kikustu pamatoti sauc par Inčukalna Maestro, jo viņš no 1966. gada vada jaukto kori "Mežābele", 1983. gadā tieši viņš Inčukalnā izveidoja pūtēju orķestri, un 1992. gadā viņš bija tas, kurš šajā novadā nodibināja mūzikas skolu, kas kļuva par kadru kalvi orķestrim.

Inčukalna Maestro jūtas ļoti pagodināts par apbalvojumu, ko saņēmis par ieguldījumu un patriotismu novada kultūra dzīves organizēšanā un popularizēšanā.

"Jāzeps Vītos ir latviešu kora mūzikas celmlauzis un pamatlicējs, jo, pateicoties viņam, mums ir tādas kora dziesmas kā "Gaismas pils", "Beverīnas dziedonis", kantāte „Ziemeļblāzma", vairāki simti tautas dziesmu apdaru. Tāpēc uzskatu par goda lietu, ka ar savu kori "Mežābele" varam izpildīt šīs dziesmas un esam piedalījušies gandrīz visos izcilajam komponistam veltītajos svētkos Gaujienā," saka V. Kikusts.

"Aizvadītajos gados uz šiem svētkiem vedu arī pūtēju orķestri. Man palīdz tas, ka esmu kora diriģents, jo strādājot ar pūtēju orķestri pie dziesmu svētku repertuāra apguves, es pārzinu kora dziesmu specifiku. Esmu ļoti pateicīgs, ka mans ieguldījums ir novērtēts!"