06.07.2017 08:44

10 ekspresjautājumi Operetes festivāla režisoram Valdim Lūriņam

Autors  "Kodols"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
10 ekspresjautājumi Operetes festivāla režisoram Valdim Lūriņam Latvijas Operetes fonds

14. un 15. jūlijā Ikšķilē daudz prieka un pārsteigumu maziem un lieliem mūzikas mīļotājiem sagādās Operetes festivāla režisors Valdis Lūriņš, kurš ir pārliecināts, ka: "Operetes festivāla ideja ir radīt cilvēkiem prieku, jo pats operetes žanrs ir apliecinājums dzīvespriekam, mīlestības iespējamībai visos vecumos! Ikviens ir laipni gaidīts!"

1. Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījis?
Ekstremālākais, ko esmu piedzīvojis, saistās ar neparastiem braucieniem uz ārzemēm, darbu ļoti saspringtos apstākļos ar ierobežotu laiku, kad, piemēram, top pirmizrāde, bet visi pamatdarbi tiek paveikti nedēļu pirms tam. Ir dažādi gadījumi ar dažādiem cilvēkiem, taču jāatzīst, ka šādas situācijas māca pārvarēt iekšējās barjeras un veiksmīgi tikt galā ar uzstādītajiem uzdevumiem. Svarīgākais ir spēt rast motivāciju, nepazaudēt to, zinot mērķi un ejot uz to. Svarīgi nepazaudēt sevi šajā skrējienā

2. Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē...

Mani aizkustina manas ģimenes panākumi, bērnu sasniegumi. Pārsteidz un aizkustina arī citu cilvēku – mākslas baudītāju – attieksme, novērtējums, atzinīgi vārdi par ieguldījumu. Tas iedvesmo, zinot, ka tas kādam ir devis vērtību.

3. Kas jūs iedvesmo darbam?

Kolēģu ticība, ka tam, ko mēs kopīgi darām, ir rezultāts, vērtība un jēga. Mani iedvesmo ceļš līdz rezultātam. Dzīvē neatņemami ir grūtie brīži, taču vienotība un kopīgs redzējums paceļ un virza tālāk. Ļoti svarīgs ir godīgums un vārda turēšana.

4. Kādi ir jūsu veselīgie ieradumi?

Optimisms pretstatā grūtībām. Ticība līdzcilvēku labestībai, kad būtiskos brīžos var paļauties un uzticēties. Arī paļaušanās uz sevi. Sev esmu definējis šādu raksturojumu – sportiskais avantūrisms, kas nozīmē pamatīgu un censonīgu mērķa sasniegšanas apziņu. Vēl esmu secinājis, ka ir jāmaina ierastie ceļi uz mērķa sasniegšanu. Jāmēģina rast citi, lai gūtu citu, jaunu informāciju, pieredzi, par kuru ir jābūt pateicīgam un jāpriecājas, ka tiek dota iespēja katru dienu gūt kaut ko jaunu. Jāapzinās, ka cilvēka ienaidnieks ir pieradums, līdz ar to no tā jāatsakās.

5. Kādi ir jūsu kaitīgie ieradumi?

Autsaidera nostāja reizēm. Tāda kā norobežošanās, bet ar nozīmi, pasargājot savu iekšējo būtību no ārējiem impulsiem.

6. Kultūras baudījums, kas pēdējā laikā atstājis spilgtāko iespaidu...

Joprojām atceros uzvedumu "No zobena saule", kā arī 2013. gada Dziesmu un Deju svētku lieluzvedumu "Tēvu laipas". Taču šoreiz ar šaubām gaidu Dziesmu svētkus, jo nereti šo svētku diriģenti ar savām ambīcijām noved pie repertuāra vienveidības. Skaidrs, ka pamatā ir nezūdošās vērtības, un tās nevar noliegt, taču ir nozīmīgi domāt par saturu, daudzpusīgo redzējumu. Vēl mani aizrauj Tiguļa daudzpusīgie muzikālie meklējumi. Katra viņa dziesma ir dvēseles miniatūra, un vēstījums ir ļoti oriģināls, jēgpilns.

7. Grāmata/filma, ko ieteiktu izlasīt/noskatīties citiem...

Uzskatu, ka šobrīd vērtīgi iepazīt tos darbus, kas tiek radīti Latvijas simtgades svētkiem. Filma, kuru varu ieteikt, – Kventina Tarantīno "Trakā negaidītība".

8. Kādu mūziku klausāties?

Ļoti dažādu. Nereti ieslēdzu radio, braucot mašīnā, un klausos radio "Klasika", "Skonto", arī LR2, jo, manuprāt, tas arvien vairāk piepilda un pilnveido saturu, kas šķiet saistošs un interesants. Kad dvēsele skumst, klausos latgaļu dziesmas, jo tās man asociējas ar ļoti pozitīvām atmiņām par pagātni, skaistumu, piedzīvoto.

9. Iecienīta vieta, kur pusdienot...

Sievasmātes gatavotie ēdieni...

10. Vieta, ko noteikti iesakāt apmeklēt.

Visu Latviju! Tikai tad, kad iepazīta dzimtene, var domāt par pārējo pasauli. Un, protams, ir vērts redzēt šīs vasaras Operetes festivālu Ikšķilē. Programmā būs daudzveidīgi koncerti, viesi no Austrijas, Grieķijas, Japānas, Brazīlijas, Serbijas, Itālijas, Polijas, muzikālās piedzīvojumu spēles "Karlsons" pirmizrāde. Festivāla kulminācijā 15. jūlijā atjaunotajā Ikšķiles brīvdabas estrādē mirdzēs Operetes festivāla galā koncerts. Varēs baudīt visskaistākās melodijas no operetes "Silva" un arī citām populārām operetēm. Man prieks atkal sadarboties ar Sonoru Vaici, Antu Jankovsku, Daini Skuteli, Nauri Indzeri, Marlēnu Keini, Emīlu Kivlenieku, Lauru Purenu un daudziem citiem. Festivāla izskaņā ikviens varēs ļauties deju tūrei Valšu vakarā orķestra pavadījumā.