05.06.2017 13:17

Mores pamatskolas skolēni gūst panākumus mākslas festivālā "Toņi un pustoņi"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Mores pamatskolas skolēni gūst panākumus mākslas festivālā "Toņi un pustoņi" Siguldas novada pašvaldība

Valsts izglītības satura centrs jau piekto reizi rīkoja Latvijas bērnu un jauniešu mākslas un mūzikas festivālu "​Toņi un pustoņi", kas šogad norisinājās 1. un 2. jūnijā Bauskā. Lieliskus panākumus guva Mores pamatskolas skolēni un skolotāja Kristīne Gailīte, Ielu modes kategorijā izcīnot pirmo vietu.

Festivāla laikā tika atklāta interešu izglītības vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas pulciņu audzēkņu darbu izstāde "Latvijas toņi un pustoņi", kurā bērnu un jauniešu redzējumā vairāk nekā 300 darbos ieraugāmas Vidzemei, Latgalei, Kurzemei, Zemgalei un Rīgai raksturīgās krāsas, ornamenti, zīmes un noskaņas, informē Siguldas novada pašvaldībā.

Festivāla ietvaros notika arī bērnu un jauniešu veidoto tērpu kolekciju demonstrējumi gan tērpu konkursa finālskatē, gan tērpu parādē, kas bija skatāma Latvija toņu un pustoņu krāšņumā un daudzveidībā divās kategorijās – avangarda jeb nevalkājamā mode un ielu jeb valkājamā mode.

Tērpu skates finālā kopskaitā piedalījās 30 tērpu kolekcijas. Ielu modes galveno balvu izcīnīja Siguldas novada Mores pamatskolas skolēni ar tērpu kolekciju "More", skolotāja Kristīne Gailīte, vēsta pašvaldībā.

Tērpu kolekcijas "More" idejas autore un reizē arī tās realizētāja ir Mores pamatskolas 9. klases skolniece – vizuālās mākslas pulciņa "Raibumiņš" dalībniece Milēna Teterovska, kura latvju rakstu zīmēs ir saskatījusi sava dzimtā pagasta "More" nosaukumu, abu elementu sintēzi oriģināli risinot T kreklu kolekcijā.

Tā kā Mores pagasts atrodas Siguldas novadā, kas Milēnai ir mīļākais Latvijas novads, tad arī Siguldas logo "S!", kas risināts caur zalkša zīmi, šo kolekciju gan iesāk, gan noslēdz, skaidro pašvaldībā.

Tradicionālo, vienkāršo T kreklu jaunā dizainere aktualizējusi jaunatnes skatījumā, pārveidojot rotaļīgi atraktīvā tērpā – oriģināli apdrukājot, pagarinot un papildinot ar volāniem. Muzikālajam pavadījumam tika izvēlēta K. Prauliņas un R. Paula dziesma "Melns ar baltu", kas lieliski pilnveidoja kolekciju.

Skolotāja Kristīne Gailīte stāsta, ka, lai tiktu uz fināla skati Bauskā, bija jāpārvar divas atlases kārtas – Siguldā Siguldas pagasta kultūras namā un Rīgā kultūras pilī "Ziemeļblāzma". Lieliski, ka uz jaunās dizaineres aicinājumu tērpus demonstrēt atsaucās viņas klasesbiedri – Alise Kasperoviča, Ērika Kalniņa, Kristiāna Lauska, Mārcis Kļaviņš un Henrijs Soltums, norāda pašvaldībā.