26.07.2012 11:25

Blūza festivāla atklājējgrupas vokālists: šī mūzika ir visa sākums

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ar ko blūzs Intu savaldzinājis? "Ar trīsakordu vienkāršību. Nav "kvadrātīgākas" mūzikas par šo," viņš nosmīn un piebilst – tas, viņaprāt, ir pašsaprotami, jo blūzs taču uzskatāms par visas  mūsdienu populārās mūzikas "ciltstēvu". Ar ko blūzs Intu savaldzinājis? "Ar trīsakordu vienkāršību. Nav "kvadrātīgākas" mūzikas par šo," viņš nosmīn un piebilst – tas, viņaprāt, ir pašsaprotami, jo blūzs taču uzskatāms par visas mūsdienu populārās mūzikas "ciltstēvu". d11.lv

Līčos Stopiņu novadā dzīvojošo pavāru, mūziķi, metālmākslinieku un motociklistu Intu Bekeru mūsdienu populārās mūzikas pirmsākumi savaldzinājuši ar neuzspēlēto vienkāršību.

27. jūlijā Inta un "D11 Blues Band" uzstāšanās ievadīs trešos Blūza svētkus pilsdrupu estrādē Siguldā.

Inta pamatnodarbošanās ir kulinārija. Svētdienās viņa vadītajā TV3 raidījumā "Ar gardu muti" var iepazīt vienu šā talanta šķautni – grilēšanu. Par Inta autoritāti ēst gatavošanā nešaubās arī tie, kam laimējies nogaršot viņa kūpinātu vistu. Pats omulīgais pavārs, lai arī kautrīgi piebilst, ka "onkas, kas dzīvo pie jūras", par kūpinājumiem, iespējams, zinot vēl vairāk, taču nenoliedz – minētajā kulinārijas "disciplīnā" esot "apēdis suni ar visu asti".

Vēl viena Inta aizraušanās ir motobraukšana. Kopā ar domubiedriem izveidotajam rokeru klubam "Oppozitors" aprīlī apritēja 10 gadi. No moču labošanas gan viņš sajēdzot tikpat daudz cik "zirgs no kosmosa". No pazīstama vējabrāļa remontdarbnīcas atvestas motodetaļas un citus dzelžus viņš izmanto, brīvā brīdī uztaisot pa ķeblim, galdam, lampai, drēbju pakaramajam vai citam savdabīgam metālmākslas darbam.

2005. gada 5. janvārī dibinātajā "D11 Blues Band" četriem no pieciem dalībniekiem ir ne tikai vērā ņemama skatuves pieredze, bet arī vidējās vai augstākās mūzikas izglītības iestādēs gūtas zināšanas. Grupa bijusi atspēriena punkts citiem darbiem. No "D11" izveidojies akustiskais "jazz"/"blues" projekts "El Trio", kas gana regulāri un veiksmīgi koncertē ne vien Latvijā, bet arī ārzemēs, darbīgs ir "D11" pašreizējais bundzinieks Ilvars Manfelds – viņa sadarbības partneru vidū ir gan grupa "Dakota", gan bungu spēles veterāns Eduards Glotovs.

Uzstājoties kopā ar ansambli, Ints visu uzmanību velta vokāla mikrofonam, bet viņa automobilī, kur sarunājamies, aizmugurējā sēdeklī "diendusu guļ" akustiskā ģitāra. Izrādās, ar stīgu spēli Ints sācis aizrauties ap to pašu laiku, kad atklājis blūzu. Toreiz septiņpadsmitgadīgā hārdroka cienītāja rokās nokļuva blūza vecmeistaru darbu izlase un svaigi iznākušais Erika Kleptona albums "From the Cradle", ko Ints, paša vārdiem, tagad zinot no galvas.

Ar ko blūzs Intu savaldzinājis? "Ar trīsakordu vienkāršību. Nav "kvadrātīgākas" mūzikas par šo," viņš nosmīn un piebilst – tas, viņaprāt, ir pašsaprotami, jo blūzs taču uzskatāms par visas mūsdienu populārās mūzikas "ciltstēvu": "Sākumā bija blūzs, nākamā paaudze – rokenrols, no tā savukārt atvasināta visa pārējā mūsdienu mūzika." Par vecmeistara Vilija Diksona atziņu: "The blues are the roots, the rest are the fruits,"* Ints teic – to varētu uzskatīt arī par "D11" devīzi.

 

*Blūzs — tās ir saknes, viss pārējais — augļi." (Tulk. no angļu val.)