25.07.2012 21:41

Turaidas pils dienā šogad godā cels mālu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Turaidas pils dienā šogad godā cels mālu www.turaida-muzejs.lv

Turaidas pils vecums mērāms gadu simtos – pavisam drīz svinēsim mūra pils astoņsimtsgadi. Šogad Turaidas pils dienā "Māla gudrība" 5. augustā tiks godināts kas daudz vecāks par pili un pat par pilskalnu – māls, kas cēlies pirms daudziem miljoniem gadu Devona laikmetā.

 

Cilvēku rokās māls ir gudra izejviela no jaunākā akmens laikmeta – neolīta, kad senie iedzīvotāji iemācījās veidot un apdedzināt traukus, lai tie ugunī iegūtu izturību un ilglaicību. Turaidas pilskalnā no 11. gadsimta lībieši darināja māla traukus, vārpstu skriemeļus, steļļu atsvarus, lejamveidnes, krelles, klāja savās mītnēs māla klonu, izmantoja mālu akmens pavardu gatavošanā. Iespējams, viņi zināja somugru mītisko stāstu, kurš vēstīja par pirmatnējo bezgalīgo okeānu, no kura dzīlēm ūdensputns uznesa gabaliņu māla, lai Dievs radītu zemi. 13. gadsimtā zemē ienāca kristīgā ticība, kura nesa sev līdzi priekšstatu par Dievu, kurš no māla (vai dubļiem) radīja Ādamu un no Ādama – Ievu, kā arī deva jaunus uzdevumus mālam. Turaidā cilvēki sāka izmantot zināšanas par māla ķieģeli, kas ir pamatā stipram mūrim, un 1214. gadā lībiešu koka pils vietā Rīgas arhibīskapa Alberta uzdevumā sāka celt Turaidas mūra pili.

Cauri gadsimtiem savu izturību pierādījuši masīvie, līdz 8 kg smagie klosterformāta ķieģeļi, kas mūrēti senākajā pils būvē – bergfrīdā. Vēlāk lietoti mazāki ķieģeli, kuri biezajos mūros un torņos pārbaudīti ar ienaidnieku lielgabaliem. Mālu viduslaikos izmantoja jumta dakstiņiem, grīdām, no tiem gatavoja pavardus un kamīnus, skaisti glazētus traukus, svečturus un 16. gadsimtā – greznus krāsainus krāšņu podiņus.

Turaidas pils svētkos būs iespēja iepazīt plašo un daudzveidīgo māla pielietojumu Turaidas pilī, izzināt podnieku noslēpumus, māla pielietojumu skaistumkopšanā, izmantot muzeja speciālistu zināšanas ekskursijās un stāstos par pils vēsturi, iepazīties ar izstādi par Turaidas pils krāsns podiņiem un noklausīties dr. hist. Ievas Oses lekciju "Ko stāsta uz Turaidas podiņiem attēlotie evaņģēlisti?". Pils pagalmā svētku laikā darbosies amatnieku tirdziņš un dažādas radošās darbnīcas, skatītājus iepriecinās muzikāli priekšnesumi. Svētku laikā īpašs piedāvājums būs iespēja izgatavot savu Turaidas pils ķieģeli ar uzrakstu "Turaida 798", jo tik daudz gadu ir senākajiem Turaidas mūra pils ķieģeļiem!

Svētki noslēgsies plkst. 17.00 ar tradicionālo sprinta skrējienu "Ātrākais ziņnesis" Turaidas pils Galvenajā tornī, kurā aicināts piedalīties ikviens interesents, kas grib pārbaudīt savus spēkus, pieveicot vairāk nekā 100 pakāpienu 38 m augstajā pils tornī. Plašāka informācija par svētkiem www.turaida-muzejs.lv un sprinta skrējienu pils Galvenajā tornī – www.ba2.lv.