14.05.2017 12:25

Ikšķilē pasniegta Dzintara Soduma balva

Autors  www.ikskile.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ikšķilē pasniegta Dzintara Soduma balva Ikšķiles novada pašvaldība, video - fakti.lv

Jau piekto reizi Ikšķiles novada pašvaldība pasniedza Dzintara Soduma balvu par novatorismu literatūrā. Šogad, žūrijai lemjot vienbalsīgi, laureāti ir dzejnieks Jānis Tomašs ar debijas krājumu "Melnie darba cimdi" un dzejnieks un tulkotājs Knuts Skujenieks ar Genādija Aihī grāmatas "Paklanīšanās dziesmai" atdzejojumu.

Lai atcerētos un godinātu nu jau mūžībā aizgājušo rakstnieku un tulkotāju Dzintaru Sodumu viņa 95. dzimšanas dienā, pirms balvas pasniegšanas Ikšķiles vecajos kapos notika piemiņas brīdis. Klātesošos uzrunāja Ikšķiles novada pašvaldības Kultūras pārvaldes vadītāja Dace Jansone un dzejnieks Eduards Aivars, bet Soduma dzeju lasīja literārā redaktore Gundega Blumberga.

Pasākuma turpinājumā Ikšķiles tautas namā notika Dzintara Soduma balvas par novatorismu literatūrā pasniegšanas ceremonija. Tās ieskaņā Dzintara Soduma balvas laureāte, rakstniece Nora Ikstena teica: "Šodien mēs visi esam viesi Dzintara Soduma 95.dzimšanas dienā un piektajā gadskārtā kopš Ikšķilē mēs pasniedzam Dzintara Soduma balvu par novatorismu literatūrā."

Dzinatrs Sodums ir viens no tiem izcilajiem rakstniekiem un tulkotājiem, kam valodas izjūta ir īpaši izkopta. Pasākumā demonstrētajā video filmā par Dzintaru Sodumu viņš, atrodoties savā latviešu valodas darbnīcā, saka: "Latviešu valoda manā uztverē ir strupa, skaidra, racionāla, ar lielām poētiskām iespējām." Viņš kā paraugs īstenai valodas mīlestībai ir daudziem rakstniekiem.

Uzrunājot klātesošos, "balvas krusttēvs", domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš dalījās atmiņās par to, kā 2013. gadā pēc izstādes Rīgā radās doma dibināt šo balvu, kura nu jau ieguvusi valstiska līmeņa projekta statusu. Priekšsēdētājs izteica gandarījumu, ka redaktori novērtē iespēju un ar lielu atbildības sajūtu iesniedz darbus šim konkursam. Savukārt Liega Piešiņa nolasīja vēstījumu no kultūras ministres Daces Melnbārdes, kurā augstu novērtēts balvas laureātu sniegums literatūrā, kā arī veltīti pateicības vārdi rakstniecei Norai Ikstenai, Ikšķiles novada pašvaldībai, visiem balvas lolotājiem un radītājiem par Dzintara Soduma piemiņas iedzīvināšanu, kas piekto gadu sniedz novērtējumu un impulsu novatorismam Latvijas literatūrā.

Pirms balvu pasniegšanas Nora Ikstena atklāja, ka šo gadu laikā Dzintara Soduma balva ir izveidojusies par vienu no prestižākajām literatūras balvām Latvijā un arī naudas izteiksmē vislielāko. Šajā gadā laureātu sarakstam pievienosies vēl divi lieliski dzejnieki – Jānis Tomašs un Knuts Skujenieks.
Pirmais balvu par novatorismu literatūrā saņēma dzejnieks Jānis Tomašs par debijas krājumu "Melnie darba cimdi". Žūrijas pamatojumā bija teikts: "Jānim Tomašam izdevies ienest jaunu noti latviešu mūsdienu literatūras bagātajā un sazarotajā dzejā. Tomaša novatorismam ir ļoti dabiska un nesamākslota tīrradņa balss. Krājuma rindās kopā sader izsmalcinātais ar vienkāršo, veidojot svaigu un neparastu stilu."

Balvu par novatorismu literatūrā pasniedza arī tulkotājam Knutam Skujeniekam par Genādija Aihī grāmatas "Paklanīšanās dziesmai" atdzejojumu.
"Par Knuta Skujenieka atdzejoto Genadija Aihi grāmatu precīzi un skaisti teicis Uldis Bērziņš: "Tā ir īpaša dzeja. Izteiktā smalkums un izjustā "prastums" sadūrušies tādā attiecībā, kādu latviski prot varbūt tikai Skujenieks". Uzteicot šo izcilo atdzejojumu nevar nedomāt par visu atzītā meistara Knuta Skujenieka tulkojumu kopumu – to mirdzumu un dziļumu," tā pauda žūrija.

Pateicības vārdi tika veltīti izdevniecībai "Pētergailis" un tās vadītājai Ingūnai Cepītei, kas laidusi klajā abas grāmatas.

Jau vairākus gadus Dzintara Soduma balvai savus darbus iesniedz arī Ikšķiles vidusskolas skolēni skolotājas Zanes Bēķes vadībā. Šogad žūrija vērtēja sešus skolēnu radošos darbus, taču kā labākais tika atdzīts Jāņa Zālīša veikums.

Visus šos piecus gadus aktīvi strādāja profesionāla žūrija. Šogad darbus vērtēja redaktore Gundega Blumberga, rakstniece Nora Ikstena, Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektu vadītāja Liega Piešiņa, rakstnieks, tulkotājs Roalds Dobrovenskis, redaktors Arturs Hansons, Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš un Ikšķiles novada pašvaldības Kultūras pārvaldes vadītāja Dace Jansone.

Pasākumā muzikālu priekšnesumu sniedza Latvijas Operetes fonda mākslinieki – soprāns Anta Jankovska, baritons Nauris Indzeris un pianiste Agija Ozoliņa-Kozlovska.