23.07.2012 15:15

"Saulkrasti Jazz" viesi: festivāls pelnījis lielāku starptautisku pazīstamību

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Koncertu piektdienas vakarā ar meditatīvām mūsdienīga džeza noskaņām ievadīja kvartets, ko veido divi mūziķi no Dānijas un divi – no Latvijas. Ģitāru grupā spēlē dānis Kristians Franks, saksofonu – mūsu Deniss Paškevičs. Koncertu piektdienas vakarā ar meditatīvām mūsdienīga džeza noskaņām ievadīja kvartets, ko veido divi mūziķi no Dānijas un divi – no Latvijas. Ģitāru grupā spēlē dānis Kristians Franks, saksofonu – mūsu Deniss Paškevičs. Krišjānis Grantiņš

Tas, kā izglītības programma apvienota ar koncertnorisēm, ir unikāli ne tika Baltijā – portālam "Apriņķis.lv", kas piektdien viesojās Saulkrastu džeza jubilejas – piecpadsmitajā – festivālā, uzsvēra meistarklašu vadītāji no ASV un Itālijas.

Ik darbdienas pēcpusdienu festivāla nedēļā vismaz aptuveni simta saulkrastiešu un pilsētas viesu uzmanību piesaistīja un uz vakara koncertiem atpūtas kompleksā "Minhauzena Unda" aicināja muzikāli teatrālas norises nesen atklātajā Saules laukumā Saulkrastu centrā.

Skanēja džeza koncerti un bija skatāma kultūras un personības centra "I-dejas māja" dejas izrāde "Meža gars", kurai krāšņus tērpus darinājuši Mākslas akadēmijas studenti un kas, horeogrāfijas autores Kristiānas Cimermanes vārdiem, ļauj ielūkoties meža garu dzīves "aizkulisēs". Pirms un pēc izrādes veterāni "Retro Music Quartet" uzbūra trīsdesmito gadu džeza noskaņas.

Publika bija atsaucīga, aplaudējot gan pēc mūziķu solo, gan pēc izrādes daļām.

"Iegriezāmies garāmejot, taču zinājām, ka šajā laikā te paredzēts koncerts, neesam vīlušās, ļoti patīk," vasarniece Ilva, ko "Apriņķis.lv" Saules laukumā sastapa kopā ar meitu Ženiju, apliecināja, ka svētku rīkotāju pūles nav bijušas veltīgas.

Nevēlas 10 tūkstošus vienā koncertā
Pēc "Saulkrasti Jazz" mākslinieciskā direktora Tāļa Gžibovska atzinuma, meistarklašu nometnes ierastā mājvieta "Minhauzena Undā" gadu gaitā sevi pierādījusi kā vispiemērotākā vakara koncertu vieta, arī tāpēc, ka laukuma ietilpība paredz vispiemērotāko maksimālo apmeklētāju skaitu.

T. Gžibovskis nevēlētos, lai tas jūtami palielinātos, jo masveidīgumā festivāls riskētu zaudēt līdzšinējo mājīgo gaisotni. Pēc viņa un darba grupas pārstāves Ievas Treijas teiktā, vakara koncertu apmeklētība festivāla nedēļā "Minhauzena Undā" lielākoties svārstījās no aptuveni tūkstoša līdz vairāk nekā trim tūkstošiem klausītāju – ja laukums skatuves priekšā ir pilns. Tā bija arī piektdienas vakarā.

Koncerta ievadā uz meditatīvām noskaņām bagātu mūsdienīga džeza stundu aicināja Kristiana Franka un Denisa Paškeviča kvartets – grupa, kas radusies, satiekoties mūziķiem no Dānijas un Latvijas. Pēc tam par jautrību gādāja dzīvespriecīgais "fusion/funk" kolektīvs "Mo'Blow" no Berlīnes un – noslēgumā – nīderlandiešu bundzinieku duets "The Drumbassadors", kas uzjautrinošiem, vizuāli baudāmiem bundzinieku veiklības trikiem veltīja ne mazāk uzmanības kā saspēlei.

Pedagogus pārsteidz meistarklašu organizācija
Visu nedēļu meistarklasēs pie pedagogiem no trim kontinentiem muzicēšanas prasmi piecās specialitātēs pilnveidoja vairāk nekā simt studentu. Portāla "Apriņķis.lv" satiktie pedagogi neslēpa prieku par audzēkņu mācīties vēlmi, apdāvinātību un piebilda, ka viņiem šī ir pirmā tikšanās ar šādu meistarklašu organizāciju.

"Man noteikti paliks atmiņā tas, cik labi viss organizēts," atzīst itāļu kontrabasists un basģitārists Frančesko Andživli. Viņš par ļoti veiksmīgu atzīst veidu, kā meistarklases integrētas festivāla programmā – tā, lai studentu un skolotāju komunikācija nebeigtos nodarbību telpā. "Pasniedzēji un studenti visu laiku ir kopā. Kad beidzas nodarbības, visi kopā var apmeklēt koncertu, piedalīties džemsesijā," ir apmierināts Frančesko. Studentu vidū viņš ievērojis vismaz pāris īpaši apdāvinātu jauniešu, kas, viņaprāt, radošajā attīstībā noteikti "ies tālu".

"Katrs mācās citādi: viens, klausoties paskaidrojumus, cits – spēli, vēl cits – to pašu vērojot... Mans uzdevums vispirms ir saprast, kā kurš mācās," savu darbu raksturo pieredzējušais amerikāņu bundzinieks Doms Famjularo. Viņš neskopojas ar uzslavām audzēkņiem, sakot, ka šajā nedēļā cits citu sapratuši jau pirmajā dienā un uzstāšanās reizei festivāla noslēgumā sagatavots spēcīgs ansamblis, kas var nospēlēt "visu – no "bītliem" līdz džezam".

"Mūziku mācu 41 gadu, esmu bijis 70 valstīs, taču tik lielu festivālu, kurā meistarklases organizētas tik efektīvi un ieņem tik svarīgu vietu norises programmā, sastopu pirmoreiz," atzīst sirmais mūziķis. Vienīgais festivāla trūkums, viņaprāt, – pasaulē par to pagaidām zina maz, bet šo vainu arī pats D. Famjularo esot gatavs līdzēt labot, stāstot par "pasaulei apslēpto" festivālu Latvijā kolēģiem un klausītājiem.