03.05.2017 09:47

Ādažu Kultūras centrā atklāta izstāde "Pulcējieties zem latviešu karogiem!"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ādažu Kultūras centrā atklāta izstāde "Pulcējieties zem latviešu karogiem!" Uldis Štēbelis

Ādažu Kultūras centra Izstāžu zālē atklāta Zemessardzes 27. kājnieku bataljona Veterānu apvienības priekšnieka Jāņa Bahmaņa un viņa domubiedru veidota izstāde "Pulcējieties zem latviešu karogiem!", kas savā skatījumā pauž Latvijas nacionālā karoga tapšanas ideju.

Kā informēja Ādažu novada pašvaldībā, izstādes atklāšana noritēja zīmīgā datumā – 1. maijā, kad tieši pirms 100 gadiem Valmierā pirmo reizi tika pacelts karogs, kas vēlāk kļuva par pamatu mūsu oficiālajam Latvijas sarkanbaltsarkanajam standartam.

Pirmā karoga autors bija viens no aktīvākajiem nacionālo krāsu popularizētājiem, pedagogs un žurnālists Jānis Lapiņš, kurš kara laikā darbojās Valmierā. Pēc viņa meta sarkanbaltsarkano karogu 1916. gada otrajā pusē izgatavoja viņa skolniece, Valmieras bēgļu patversmes skolotāja Marianna Straumane. Tas ir pirmais zināmais latviešu nacionālais karogs, kas arī saglabājies līdz mūsu dienām un šobrīd atrodas Cēsu muzejā.

Zīmīgi, ka karoga sarkanbaltsarkano joslu papildināja saulīte. Lai arī sarkanās krāsas toņu izvēle šai laikā bija atkarīga no auduma pieejamības un arī karoga baltā svītra tika izgatavota 1/5 no karoga platuma, J. Lapiņa un M. Strautmanes karogs bija pirmais reāli izgatavotais mūsu nacionālais karogs.

Šodienas karoga karmīnsarkanā krāsa parādījās vēlāk. Lai atšķirtu to no Austrijas karoga, tika pieņemts mākslinieka Anša Cīruļa mets ar 2:1:2 krāsu attiecībām un sarkanajai krāsai piešķīra īpašo toni.

Izstādes "Pulcējieties zem latviešu karogiem!" autori ieved tūkstoš gadu senā pagātnē, lai pētītu sarkanbaltsarkanās krāsas un saules nozīmi latviešu tautas dziesmās, kā arī pieskaras 13. gadsimtā Atskaņu hronikā pieminētajam latviešu karogam.

27. maijā Gaujas svētku ietvaros Ādažos paredzēta tikšanās ar izstādes veidotājiem un plašākas diskusijas.