22.07.2012 23:29

"Baltais flīģelis" pulcē meistarus un topošos profesionāļus

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Baltais flīģelis" pulcē meistarus un topošos profesionāļus Siguldas Mākslu skolas “Baltais Flīģelis” arhīvs.

Jūlija vidū Siguldas mākslu skola "Baltais flīģelis" bija ieskauta īpaši radošā un skanīgā atmosfērā – nedēļas garumā Siguldā viesojās talantīgi mūziķi no visas pasaules, lai 10. Starptautiskajos meistarkursos sniegtu vērtīgus padomus jaunajai mūziķu paaudzei.

 

Meistarkursos piedalījās dalībnieki un pasniedzēji no 10 pasaules valstīm: 97 pedagogi no dažādām pasaules valstīm, taču jaunie mūziķi pārstāvēja gan Latviju, gan Šveici, Angliju, Igauniju un Vāciju. "No Vācijas pie mums ieradās trīs studenti, kuri apguva alta spēli pie Andras Dārziņas. Ja ir labs pasniedzējs, attālumam nav nozīmes," pauž Siguldas Mākslu skolas "Baltais flīģelis" direktors Guntars Zvejnieks.

Šogad vairāk nekā citus gadus meistarkursos piedalās pianisti un vijolnieki, savukārt pedagogus meklējusi un uzaicinājusi Starptautisko meistarkursu mākslinieciskā vadītāja komponiste un diriģente Dace Aperāne. "Viņa nepārtraukti strādā, lai piesaistītu labus pasniedzējus, kā arī Amerikā meklē finansējumu. Bez ziedotājiem nevieni meistarkursi nevarētu notikt." Atbalstu sniedzis arī Kultūrkapitālfonds un Siguldas uzņēmēji.

"Arī man ir bijis tas gods kā dalībniekam savulaik piedalīties trīs meistarkursos. Šo gadu laikā meistarkursu kodols nav mainījies," stāsta mākslas skolas direktors, kurš meistarklasēs kādreiz pilnveidojis klarnetes spēli. Katru gadu meistarkursi notiek vidēji septiņas līdz deviņas dienas. Katru dienu ir rīta lekcijas, daudzveidīgas dienas nodarbības un vakara koncerti. "Tomēr šogad ir kas nebijis – ļoti daudz koncertu – deviņās dienās 17."

Savukārt audzēkņi atzina, ka meistarkursi ir lieliska iespēja pilnveidot savas muzikālās zināšanas. "Piedalos pirmo reizi. Ir vasara, skola nenotiek. Gribējās izpausties citādāk – arī mūzikā te viss notiek brīvākā atmosfērā," stāsta jaunā mūziķe Madara, kura kursu ietvaros dziedāja korī pie Jāņa Baltiņa un Anitas Kuprisas, apmeklēja džeza nodarbības pie Džanetas Lavsones un piedalīsies Džona Keidža uzvedumā. "Varu šeit iegūt jaunus draugus un paziņas, ar ko varētu sadarboties turpmākajā karjerā."

Savukārt jaunā mūziķe Rūta stāsta, ka apmeklēja kordiriģentu meistarkursus: "Meistarkursu apmeklēju, lai atrastu ceļu mūzikā. Gribēju, lai cilvēki no citām pasaules malām pasaka, kas būtu tas īstais. Te ir tik daudz dažādu lietu, ko var izvēlēties."

Svētdien "Baltajā flīģelī" izskanēja programmas noslēguma koncerts, bet 25. jūlijā plkst. 20.00 notiks komponista Džona Keidža mūzikas vakars Spīķeru koncertzālē Rīgā.