11.04.2017 10:38

Pierīgas kori un deju kolektīvi skatēs pārbaudījuši gatavību Dziesmu un deju svētkiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas kori un deju kolektīvi skatēs pārbaudījuši gatavību Dziesmu un deju svētkiem Babītes un Ikšķiles novada pašvaldība, kamerkoris “Vēja Balss” un Siguldas Valsts ģimnāzija

Ar Siguldas koru apriņķa skati svētdien Siguldā noslēgušās XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku skates Pierīgas novadu koriem un deju kolektīviem. Dziesmu un deju svētki Rīgā no 2018. gada 30. jūnija līdz 8. jūlijam norisināsies Latvijas valsts simtgades svinību zīmē.

Jaunolainē un Mālpilī notika Deju lieluzveduma "Māras zeme" repertuāra apguves skates. Dejotājiem pašiem bija iespēja izvēlēties divas dejas. Latvijas Nacionālajā kultūras centrā (LNKC) pavēstīja, ka žūrija vērtēja "dejas māksliniecisko izpildījumu un rakstura atklāsmi, dejas horeogrāfiskā teksta precizitāti, izpildījuma muzikalitāti, tautas tērpa valkāšanas kultūru un pareizību, kā arī deju kolektīva skatuves kultūru un kopiespaidu".

Jaunolaines kultūras centrā notikušajā skatē lielāko atzinību un augstākās pakāpes diplomus savās grupās izpelnījās Ķekavas kultūras nama bērnu deju kolektīvs "Daina", Babītes novada pašvaldības Kultūrizglītības centra vidējās paaudzes deju kolektīvs "Dārta" (att.), Mārupes kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs "Mārupieši", Baldones novada pašvaldības senioru deju kolektīvs "Degļi", Salaspils kultūras nama "Rīgava" senioru deju kolektīvs "Rīgava" un Ķekavas kultūras nama senioru deju kolektīvs "Sidrabaine".

Mālpils Kultūras centrā ar augstākās pakāpes diplomiem tika apbalvots Ķekavas vidusskolas tautas deju kolektīvs "Ķekaviņa", Siguldas pagasta jauniešu deju kolektīvs "Vizbulīte", Ādažu vidusskolas jauniešu deju kolektīvs "Rūta", Siguldas Valsts ģimnāzijas deju kolektīvs "Vizbulīte" (att.), Ādažu kultūras centra tautas deju ansamblis "Sprigulītis" un senioru deju kolektīvs "Sprigulis", Garkalnes kultūras centra "Berģi" vidējās paaudzes deju kolektīvs "Saime" un senioru deju kolektīvs "Baltābele", Ulbrokas kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs "Luste" un senioru deju kolektīvs "Ulenbroks", kā arī Siguldas novada kultūras centra senioru deju kolektīvs "Sidrabdancis" un Carnikavas tautas nama "Ozolaine" senioru deju kolektīvs "Tacis".

Pierīgas koru skates bija būtisks sagatavošanās posms šāgada valsts nozīmes koru pasākumiem – Dziesmu un deju svētku Noslēguma koncerta modelēšanas koncertiem Talsos, Jēkabpilī, Dikļos un Rīgā, kā arī Latvijas Senioru koru svētkiem Siguldā, norāda LNKC. Tradicionāli skatēs tiek apzināts arī Dziesmu svētku koru dalībnieku kvalitatīvais un kvantitatīvais sastāvs, kā arī novērtētas iespējas koriģēt Noslēguma koncerta repertuāru.

Pierīgas koru apriņķa skatē Jūrmalā augstākās pakāpes diplomus nopelnīja divi jauktie kori – "Maska" no Babītes novada un Latvijas Universitātes koris "Juventus". Savukārt Siguldas koru apriņķa skatē šādu atzinību izpelnījās četri kolektīvi – Carnikavas kamerkoris "Vēja Balss" (att.), Saulkrastu jauktais koris "Anima", Sējas novada jauktais koris "Sēja" un Siguldas novada Kultūras centra jauktais koris "Atvars". Abās skatēs kopā piedalījās 47 jauktie, vīru, sieviešu un senioru kori.

Tostarp Jelgavā notika IX Latvijas pūtēju orķestru konkurss, kurā piedalījās 47 pūtēju orķestri, viņu vidū trīs ārzemju kolektīvi no Igaunijas un Lietuvas. No Pierīgas orķestriem vislabāk veicās Siguldas Absolventu orķestrim, kas ieguva otro vietu augstākās grūtības pakāpes grupā. Otro vietu nopelnīja arī Siguldas pagasta pūtēju orķestris zemākās grūtības pakāpes grupā. Trešo vietu šajā pašā grupā ieguva Ikšķiles pagasta pūtēju orķestris "Ikšķile" (att.), bet vidējās grūtības pakāpes grupā – Inčukalna novada tautas nama pūtēju orķestris.