06.04.2017 11:07

Foto: Slāvu kultūras nedēļas ietvaros Olainē atklāta leļļu izstāde

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Foto: Slāvu kultūras nedēļas ietvaros Olainē atklāta leļļu izstāde Olaines novada pašvaldība

Slāvu kultūras nedēļas ietvaros Olaines Vēstures un mākslas muzejā notika izstādes "Marja-Iskusņica" (Marja rokdarbniece) atklāšana. Pasākumā piedalījās māksliniece Irina Zharkova, kas ar rokām darina tradicionālās krievu tautas lelles.

"Lellēm bija liela nozīme krievu tautas ikdienas dzīvē. Vienas aizsargāja māju, ģimeni, ražu, citas palīdzēja zīlēt nākotni un meitām tikt pie vīra, vēl citas lelles izmantoja dažādos godos. Piemēram, bija lelles, kuras novietoja uz palodzes saules un pankūku svētkos Masļeņicā, tādējādi vēstījot, ka šajā mājā ir pankūkas un visi ir aicināti ciemos," stāsta māksliniece, kura savas lelles darina, pētot vēstures materiālus, un zina par to nozīmi pastāstīt ļoti detalizēti un ar lielu mīlestību.

Izstādē apskatāmas arī radošā centra "Figaro Art" leļļu meistaru unikālās un ekskluzīvās lelles, vēsta Olaines novada pašvaldībā.

Izstādes organizatori bija parūpējušies arī par izzinošu stāstījumu un ukraiņu, krievu un baltkrievu stilizētu tautas tērpu demonstrāciju, atklājot bagātīgās tērpu detaļas un valkāšanas tradīcijas.

Slāvu kultūras nedēļa Olainē tiek rīkota kopš 2013. gada ar mērķi iepazīstināt Olaines iedzīvotājus ar slāvu tautu bagāto kultūras mantojumu. Pasākumus organizē biedrība "Gamma", informē pašvaldībā.