18.07.2012 15:32

Foto: Saulkrastos iestumta pilna "Nekā lieka" automašīna

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Foto: Saulkrastos iestumta pilna "Nekā lieka" automašīna "Nekā Lieka"

Kustības "Nekā lieka" (nekalieka.lv) aktīvisti un biedri nolēmuši uz Salacgrīvā notiekošo festivālu "Positivus" doties neierastā veidā – stumjot mašīnu, kas pilna ar liekām lietām.

Šādā veidā jaunieši simboliski grib parādīt to, cik daudz lieka mēs ikdienā mēdzam nest sev līdzi. Šodien ekspedīcija veiksmīgi sasniegusi Saulkrastus, un dalībnieki ir apņēmības pilni nonākt Salacgrīvā piektdien ap pusdienas laiku.

Vakar, 17. jūlijā, aptuveni pulksten 12 pieci kustības "Nekā Lieka" aktīvisti sāka ceļu uz Salacgrīvu – jaunieši ir apņēmušies noiet kopumā gandrīz 100 kilometrus, stumjot automašīnu "Opel Astra", kas piepildīta ar festivāla apmeklējumam acīmredzami liekām lietām. Drosmīgos jauniešus ceļā pavadīja arī biedrības "Nekā lieka" dibinātāja, TV seja Māra Zālīte. Foto galerija un video no ekspedīcijas sākuma apskatāms raksta beigās.

"Pirms nedēļas bijām "Summer Sound" festivālā Liepājā, kur aptaujājām festivāla apmeklētājus un mūziķus, lai noskaidrotu, kuras no līdzpaņemtajām lietām viņiem nenoderēja. Izrādījās, ka ikviens festivāla apmeklētājs bija paņēmis līdzi vismaz vienu nevajadzīgu lietu, turklāt lielai daļai šo lietu apmērs bija iespaidīgs. Viens puisis bija atvedis līdzi pat saldētavu, bet meitenes izcēlās ar tādām lietām kā matu fēns, lokšķēres un citas skaistumkopšanas palīgierīces. Tāpēc dzima ideja pārspīlēti parādīt, kā izskatās cilvēki, kas spītīgi grib ņemt līdzi absolūti nevajadzīgas lietas. Cerams, mums izdosies viss kā plānots un Salacgrīvā varēsim atbrīvoties no liekā un atpūsties vienkāršības garā," stāsta "Amigo" projektu komandas līderis un dedzīgs patieso vērtību aizstāvis Jānis Leimanis.

Tā kā "Nekā lieka" aktīvistu aptaujas rezultāti tika fiksēti ar videokameras palīdzību, ikvienam bija iespēja iepazīties ar festivāla apmeklētāju atbildēm uz jautājumu "Kas jums ir lieks no lietām, ko paņēmāt līdzi uz festivālu?". Tāpat tika jautāts par liekām lietām aptaujāto cilvēku dzīvē vispār, kur atbildes bija gan filozofiskas – dzīvē esot liekas dusmas un lielība, gan "praktiskākas" lietas – tādas kā kā mikroviļņu krāsns, mašīna un pulkstenis.



Par biedrību "Nekā lieka"

TV seja Māra Zālīte, viena no kustības aizsācējām, biedrības tapšanas mērķi skaidro šādi: "Mēs aicinām līdzcilvēkus izvērtēt dzīvē būtiskāko un nošķirt to no patērnieciskās filozofijas uzspiestā. Mēs mudinām izprast, ko katrs pats šajā dzīvē vēlamies sasniegt, kam no sirds ticam, un atsacīties no visa, ko darām vien tāpēc, ka mums to uzspiež apkārtējie vai tā vienkārši ir pieņemts."
Kustībai "Nekā lieka" jau pievienojušies vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki – latviešu teātra un kino režisors Ivars Tontegode, grupas "Labvēlīgais Tips" trompetists Oskars Ozoliņš, grupas "TheWoW" soliste Maija Gaile, Dailes teātra aktieris Dainis Grūbe, "Okartes Skatuves" dalībniece Marta Ritova, "Okartes Skatuves" un grupas "Nu Un" dalībnieks Valters Osis, kā arī televīzijas režisors Arvīds Babris.