17.07.2012 13:17

Tīnūžu muižā atzīmēs Līvu dienu "Uŗū uŗū"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Līvu jauniešu orķestris "Nurmorkestõr". Līvu jauniešu orķestris "Nurmorkestõr". www.livodkuor.lv

21. jūlijā Ikšķiles novada Tīnūžu muižā gaidāmi divi īpaši notikumi: lielā sadziedāšanās līvu valodā un Tīnūžu lībiešu kapulauka arheoloģiskajos izrakumos atrasto vēstures dārgumu atgriešanās savā vēsturiskajā vietā.

Abi šie notikumi norisināsies Līvu dienas "Uŗū uŗū" ietvaros.

"Uŗū uŗū" līvu lībiešu valodā ir sevišķs sauciens, kas sasauc kopā visus, gan putnus un zvērus, gan cilvēkus. Tīnūžos līvu svētki notiek, lai atgādinātu, ka lībiešu zemes neatrodas tikai Ziemeļkurzemē, bet reiz tās pletās gan Vidzemes jūrmalā un Gaujas krastos, gan pie Daugavas. Un vismaz katrā trešajā šodienas latvietī tek arī kāda lībiešu asins lāse. Tieši Tīnūžos uzieti vieni no bagātīgākajiem lībiešu kapulaukiem.

Svētki sāksies plkst. 16.00 ar izstādes, Nacionālā Vēstures muzeja ekspozīcijas "Tīnūžu un Ikšķiles līvu kapukalnu depozīti" atklāšanu. Būs unikāla iespēja redzēt parasti fondos glabātās līvu rotas un ieročus. Vienlaikus darbu sāks amatnieku tirdziņš, kur no meistariem varēs nopirkt līvu rotas, tautastērpa piederumus un citas labas lietas, un radošā darbnīca.

Plkst. 18.30 gaidāms līvu dziesmu koncerts, kurā piedalīsies kopkoris, līvu folkloras ansambļi "Līvlist", "Rāndalist" un "Kāndla", un līvu jauniešu orķestris "Nurmorkestõr". Dziedāsim "Pūgõ, tūļ!" jeb lībiešu valodā "Pūt, vējiņi!", Līvu himnu un citas līvu dziesmas. Pēc koncerta – danči kopā ar Ūdrīti, Balodi un "Nurmorkestõr".

Svētkus organizē Līvu kultūras veicināšanas biedrība "Lōja" ar Kultūras ministrijas un Dziesmusvētku biedrības atbalstu.

Pasākumā ieeja brīva.

Sirsnīgi gaidīti gan skatītāji un klausītāji, gan kāds aizkavējies un vēl nepieteicies dziedātājs, muzicētājs vai amatnieks.

Uz svētku vietu no Ikšķiles dzelzceļa stacijas (un atpakaļ) kursēs bezmaksas autobuss.

Sīkāka informācija: Ģirts Gailītis – tālrunis 20249837, e-pasta adrese Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. un vietne www.livodkuor.lv.