18.01.2017 11:33

Pašvaldības skeptiskas par īpašo svētku tērpu izveides finansēšanu uzvedumam "Māras Zeme"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pašvaldības skeptiskas par īpašo svētku tērpu izveides finansēšanu uzvedumam "Māras Zeme" arhīvs

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Izglītības un kultūras komitejas sēdē kā viens no jautājumiem tika skatīts Latvijas Nacionālā kultūras centra ierosinājums par lieluzvedumu "Māras Zeme" un īpaši šim pasākumam nepieciešamajiem tērpiem.

Ierosinājuma pamatā ir aicinājums pašvaldībām finansiāli atbalstīt XXVI Vispārējo latviešu dziesmu un XVI Deju svētku lieluzveduma "Māras Zeme" norisei iecerēto deju kolektīvu svētku tērpu iegādi. Vērienīgā pasākuma organizatori iecerējuši, ka audums tērpiem tiks iegādāts ārvalstīs.

Latvijas Pašvaldību savienības padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Jana Bunkus pastāstīja, ka sēdes laikā izskanēja vairāki būtiski jautājumi, uz kuriem šobrīd pašvaldības nav guvušas atbildes, līdz ar to nevar pieņemt lēmumu par tērpu iegādi, budžetos tam paredzot ievērojamas naudas summas.


"Būtisks jautājums ir, vai šim pasākumam ir paredzēts plāns B, proti, kas notiks tajā gadījumā, ja pašvaldības atteiksies iegādāties šo audumu un izgatavot tērpus, vai paredzēta alternatīva koncepcija? Jebšu tie kolektīvi, kuriem nebūs šo jauno īpaši veidoto tērpu, nepiedalīsies uzvedumā?" vaicāja Baldones novada domes priekšsēdētāja Karina Putniņa (att.). "Esam veikuši aprēķinus, summa nav adekvāta no tā viedokļa, ka šajos tērpos tiks nodejotas tikai dažas dejas. Ja nav šī alternatīvā plāna, mēs esam bezizejas situācijā."

Virkne neskaidro jautājumu saistīti, piemēram, arī ar iepirkuma procedūru, kā pārziņā tā būs – valsts vai katras pašvaldības; kāpēc audums šiem tērpiem tiks iegādāts ārvalstīs, bet ne Latvijā, tādējādi atbalstot vietējos uzņēmējus? "Uzskatu, ka, lai realizētu šo ideju, ir jābūt arī valsts finansiālam atbalstam. Ja viena tērpa audums un šūšana kopā izmaksās vairāk nekā 100 eiro, tad man ir tikai viens jautājums: kura pašvaldība to varēs atļauties?" neizpratnē bija Kārsavas novada domes priekšsēdētāja Ināra Silicka.

Pašvaldību vadītāji un kultūras pārstāvji komitejas sēdē vairākkārtīgi uzsvēra, ka ideja nebūtu sastapusies ar tādu pretestību, ja runa būtu par etnogrāfisko latviešu tautastērpu iegādi.

Sēdes dalībnieki vienojās, ka šis jautājums rūpīgi jāizskata LPS Domes sēdē, kā arī nepieciešama pašvaldību, Dziesmu svētku māksliniecisko padomi un Latvijas Nacionālā kultūras centra tikšanās.